Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
31.08.2011  

Prvo srečanje članov društva pariških Slovencev v domovini (Primorske novice, 24. 8. 2011)

Ambasadorji slovenstva v Parizu

V notranjem dvorišču premskega gradu je bilo konec tedna prvo srečanje članov Društva Slovencev Pariz v domovini. Dogodek z bogatim kulturnim programom so posvetili 20-letnici samostojne Slovenije.

Prem

Da je bilo prvo srečanje naših rojakov, ki živijo v Parizu in okolici ravno na Premu, ni slučaj. Dolgoletna predsednica društva in gonilna sila njihovega organiziranega delovanja Ana Vičič je namreč doma s Prema in navezana na domače kraje. Med drugim je tudi članica Literarnega društva Ilirska Bistrica, ki je v svojem glasilu Stopinje objavilo njene pesmi. Predsednica je v nagovoru pozdravila rojake, ki so prišli na Prem z vseh koncev Slovenije, domačine in številne goste, med katerimi sta bila tudi bistriški župan Emil Rojc in Primož Ilešič iz Urada RS za Slovence po svetu. Vičičeva se je za pomoč pri organizaciji prvega druženja pariških rojakov v domovini zahvalila bistriški občini, KS Prem, TKŠD Prem in vsem nastopajočim.

Foto: Predsednica društva Ana Vičič z županom Emilom Rojcem

Ko je predstavila delovanje društva, je Vičičeva povedala, da ima svoj sedež v prostorih Slovenskega doma in slovenske katoliške misije, s katero tesno sodeluje od ustanovitve pred kar 51 leti, in je edino takšno društvo v francoski prestolnici. V društvu deluje več kot 90 članov.

Pol stoletja

“Pet desetletij društvo združuje rojake, goji slovensko besedo in vztraja v pariški multikulturni zmedi. Današnje, prvo srečanje v domovini naj bo skromno darilo ob 20-letnici samostojne Slovenije. Številni člani smo prispevali k njenemu priznanju in prepoznavnosti.

Do odprtja prvega slovenskega veleposlaništva je bilo naše društvo ambasador slovenstva v Parizu in okolici,” je dejala Vičičeva. Udeležence srečanja je nagovoril tudi bistriški župan Rojc, ki je dejal, da je bistriška občina ob nedavnem prazniku ustanovila Društvo prijateljev Ilirske Bistrice z željo povezati izseljene rojake in jih povabiti na skupna srečanja, kjer bi izmenjali izkušnje v dobrobit razvoja občine. “Prireditve, kot je današnja, bi lahko postale stalnica na premskem gradu,” je župan povabil rojake na podobna srečanja.

Gostovali so v Parizu

Bogat kulturni program je dokazal, da je Društvo Slovencev v Parizu odprto za kulturnike in kulturne skupine iz domovine. V njem so razen ženskega zbora Prem in pevskega zbora Društva kmečkih žena Ilirska Bistrica vsi nastopajoči že gostovali v Parizu pri naših rojakih. Na prvem mestu je treba omeniti baritonista Marka Kobala , ki je po gostovanju v Parizu predlagal, da bi se enkrat srečali v Sloveniji. Kobal je požel velik aplavz ob spremljavi citer Tomaža Plahutnika. Nastopili so še pevska skupina KD Kraški šopek iz Sežane, kantavtorka Marjetka Popovski, harmonikarka Teja Ljubič, ter pesnik in dramski igralec Tone Kuntner in domači pesnik Jožko Stegu, brat predsednice Ane Vičič. Bizjak Petit, pesnica, ki piše poezijo v obeh jezikih, sicer pa ustanoviteljica in direktorica Hiše slovenske poezije v Franciji.

Foto: Pesnica Mateja Bizjak Petit z dramskim igralcem Tonetom Kuntnerjem

Gostje so si z zanimanjem ogledali obnovljen premski grad, ki jim ga je predstavil kustos Ivan Simčič.

TOMO ŠAJN
Primorske novice, 24.08.2011
http://www.primorske.si/disclaimer/disclaimer_sl.html.