Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
13.12.2020  

Francija s 15. decembrom ukinja splošno omejitev gibanja in uvaja policijsko uro

S 15. decembrom 2020 bo v Franciji ukinjena stroga omejitev gibanja, pri čemer so prebivalci lahko dom zapustili le, če so za to imeli upravičen razlog, ki so ga morali potrditi s posebnimi potrdili in dokazili. Slednja tako od 15. decembra več ne bodo potrebna, a se namesto tega ponovno uvaja t.i. policijska ura, in sicer med 20. in 6. uro. 

V času policijske ure je odhod od doma dovoljen le v nujnih primerih, in sicer zaradi:

  • poklicnih razlogov,
  • nujnih družinskih razlogov,
  • šolanja,
  • zdravstvenih razlogov,
  • spremstva invalidne osebe,
  • splošnega interesa,
  • sprehoda hišnega ljubljenčka v okolici doma (največ 1km od doma).

V teh primerih bo potrebno izpolniti in podpisati posebno potrdilo ter v primeru nadzora priložiti tudi ustrezna dokazila. Potrdila so dostopna na spletni strani francoskega notranjega ministrstva, in sicer za različne situacije: za nujne poti iz poklicnih razlogov, za nujne poti zaradi šolanja in za nujne poti iz drugih zasebnih razlogov, ki je na voljo tudi v spletni obliki in v angleškem jeziku.

Policijska ura ne bo veljala le 24. decembra 2020. Ob tem francoska vlada poziva, naj za praznično mizo ne bo več kot 6 odraslih oseb. Tistim, ki bodo za praznik obiskali starejšo osebo, pa priporoča, da vsaj 5 dni pred obiskom omejijo svoje gibanje in se, kolikor je to možno, samoizolirajo. 

S 15. decembrom bo sproščeno tudi gibanje med regijami, ki doslej, razen iz upravičenih razlogov, ni bilo dovoljeno. Muzeji, gledališča, kinodvorane in druge kulturne ustanove bodo ostale zaprte vsaj do 7. januarja 2021, medtem ko bodo bari, lokali in restavracije zaprti vsaj do 20. januarja 2021.