Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
01.02.2019  

Opozorilo - protesti v Franciji v soboto, 2. februarja 2019

Protestniki "rumeni telovniki" so za 2. februarja 2019 - že dvanajsto soboto zapored - sklicali proteste po vsej Franciji.

Preko družbenih omrežij so napovedali shode po nekaterih večjih mestih (Pariz, Marseille, Bordeaux, Nancy, Toulouse, Valence itd). V Parizu je napovedan shod oziroma pohod protestnikov od Place Félix Eboué (12. okrožje) do Place de la République (10. okrožje). Ker je prejšnje sobote med protesti prišlo tudi do nasilja in poškodovanja premoženja, je policija izvajala poostrene varnostne ukrepe in preverjanje identitete po celotnem mestu. 

Slovenskim državljanom svetujemo, da se protestov popolnoma izogibajo in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Vse, ki bodo ta vikend v Parizu, pa tudi opozarjamo, da lahko pride do sprememb (celo zaprtja) na nekaterih linijah javnega prevoza (metro, RER, bus). Situacijo lahko spremljate na https://www.ratp.fr/en/infos-trafic.

Potek prometa po Franciji lahko spremljate preko spletne strani http://www.bison-fute.gouv.fr/maintenant.html ("manifestation" pomeni protesti; "travaux d'entretien" pomeni delo na cesti in "bouchons" cestni zastoji). Uporabna pa je tudi aplikacija (za pametne telefone), ki jo lahko uporabljajo vozniki pri vožnji - WAZE.