Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
01.02.2019  

Vabilo: počastitev slovenskega kulturnega praznika

V Sloveniji 8. februarja že od leta 1945 praznujemo Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, ki je od leta 1991 tudi dela prost dan. Praznik je posvečen spominu na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna in je priložnost za razmislek o pomenu kulture in umetnosti. Slednji sta pripomogli k temu, da smo Slovenci v tisočletjih uspeli ohraniti svoj jezik in identiteto.

Slovenski kulturni praznik bomo počastili tudi v Parizu, zato vas Slovenska katoliška misija v Parizu pod častnim pokroviteljstvom Veleposlaništva Republike Slovenije vabita na dogodek "Prešernov dan", v nedeljo, 10. februarja 2019, ob 12. uri v dvorani Slovenskega doma v Chatillonu.

Udeležence bo uvodoma nagovoril veleposlanik Republike Slovenije v Parizu Andrej Slapničar, sledil pa bo kulturni program z Lilijano Novak, Rahel Coquema, Tončko Šimc in Ano Stegu Vičič.
Po formalnem delu programa bo potekalo druženje ob zvokih Slovenskega tria.

Vljudno vabljeni!

 

France Prešeren se je rodil 3. decembra 1800 v kmečki družini v Vrbi na Gorenjskem. Po končanem študiju na pravni fakulteti na Dunaju se je zaposlil pri ljubljanskem odvetniku, leta 1832 je v Celovcu opravil sodno-odvetniški izpit in začel pisati za zbornik Kranjska čbelica.

Leta 1833 je Prešeren v trnovski cerkvi prvič zagledal Julijo Primic, dekle iz bogate ljubljanske družine, in se vanjo zaljubil. Neuslišana ljubezen do Julije je močno zaznamovala pesnikovo življenje in vplivala na njegovo pesniško ustvarjanje. Leta 1838 je spoznal Ano Jelovšek, s katero je imel tri otroke. Po hudi bolezni je umrl 8. februarja 1849 v Kranju. Letos torej mineva 170 let od pesnikove smrti.

Za sabo je pustil izjemno zbirko pesmi, med katerimi je tudi Zdravljica, ki jo je napisal leta 1844, sedma kitica pa je besedilo državne himne Republike Slovenije. France Prešeren je s svojimi soneti, gazelami in drugimi romantičnimi oblikami slovensko poezijo postavil ob bok evropski, ki je v tistem času tudi doživljala razcvet romantike.
Tudi ob obletnici Prešernovega rojstva, 3. decembra, v Sloveniji potekajo številni kulturni dogodki - pod skupnim imenom Ta veseli dan kulture.