Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
25.01.2019  

Državni sekretar MZZ Dobran Božič na delovnem obisku v Parizu

Pariz, 25. januar 2019 - Državni sekretar Dobran Božič se je na povabilo gostiteljice, ministrice za evropske zadeve Nathalie Loiseau, mudil na dvodnevnem delovnem obisku v Parizu. Z gostiteljico sta poudarila pomen nadaljnjega strateškega sodelovanja med Slovenijo in Francijo, ki ga bo začrtal novi akcijski načrt za obdobje 2019-2022. Zavzela sta se za okrepljeno sodelovanje v okviru Evropske unije, še posebej ker bo Fracnija od Slovenija prevzela predsedovanje Svetu EU konec leta 2021. Državni sekretar Božič je pozdravil sklenitev sporazuma med Francijo in Nemčijo v Aachnu, ki bo postavila vzor in pripomogla k tesnejšemu sodelovanju med državami EU.

Sogovornika sta se strinjala, da državi delita mnogo sorodnih pogledov do najpomembnejših evropskih vsebin in sta pripravljeni tesno sodelovati na področjih, ki se nanašajo na poglabljanje tistih politik, ki bodo evropskim državljanom zagotavljale varnost, napredek in blaginjo. Državni sekretar Božič je poudaril interes Slovenije, da ostane skupaj s Francijo v najnaprednejšem jedru držav članic EU.

V pogovoru sta pozornost namenila tudi konkretnim rešitvam za evropske državljane in podjetja, sodelovanju v evro skupini, izstopu Združenega kraljestva iz EU, migracijam ter evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana. Državni sekretar Božič je izpostavil, da regija potrebuje evropsko perspektivo in podporo držav članic EU pri izvajanju reformnih procesov.

Krepitev slovensko-francoskih odnosov na dvostranski in evropski ravni je bila tudi osrednja tema pogovorov državnega sekretarja Božiča z generalno sekretarko Generalnega sekretariata za evropske zadeve Francoske republike Sandrine Gaudin, s predsednico Komisije za evropske zadeve v Nacionalni skupščini Sabine Thillaye in svetovalcem predsednika Francoske republike za zadeve EU in G20 Clémentom Beaunom.

V okviru obiska se je državni sekretar Božič srečal tudi z namestnikom generalnega sekretarja Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Ulrikom Vestergaardom Knudsenom. Izmenjala sta mnenja o sodelovanju Slovenije pri delu OECD, zlasti na področju digitalizacije, ki bo nosilna tema letošnjega zasedanja Sveta OECD na ministrski ravni maja 2019.

Državni sekretar se je ob prihodu v Pariz najprej srečal z veleposlanikom Republike Slovenije v Franciji Andrejem Slapničarjem in slovenskimi diplomati v Parizu.