Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
17.03.2020  

Obvestilo za slovenske državljane glede možnosti vrnitve v Slovenijo - posodobljeno 26.3.2020

Slovenske državljane, ki bi se radi vrnili v Slovenijo, a jim je to zaradi trenutnih omejitev onemogočeno, pozivamo, naj se registrirajo na naslovu https://svvmzz.adapta.si/applicationturist.php

Ministrstvo za zunanje zadeve RS bo podatke uporabilo za neposredno obveščanje o morebitni repatriaciji.

Vrnitev iz Francije

Razmere se zelo hitro spreminjajo. Trenutno se lahko slovenski državljani iz Francije vrnejo preko letališča v Zagrebu, opozarjamo pa, da je zadnji direkten let Pariz-Zagreb predviden v petek, 27. marca 2020. Od sobote, 28. marca, bo let iz Pariza do Zagreba možen le še preko Amsterdama, Londona, Bruslja in Frankfurta. Francoska letališča, ki so trenutno še odprta, delujejo v zelo zmanjšanem obsegu, zato je ob prestopanju potrebno redno spremljati morebitne spremembe sprva določenega terminala oziroma izhoda za vkrcanje. Za vsa dodatna vprašanja glede posameznih letov, se je potrebno obrniti na letalskega prevoznika oziroma organizatorja potovanja.

Z avtom se slovenski državljani iz Francije zaenkrat lahko vrnejo tako preko Nemčije in Avstrije kot preko Italije, saj gre za vračanje državljanov EU domov oziroma na kraj stalnega bivanja. Ob tem opozarjamo, da je v skladu z ukrepi francoske vlade za omejitev širjenja koronavirusa Covid-19 potrebno pri sebi imeti izpolnjen poseben obrazec, s katerim potrjujete razlog vašega gibanja na ozemlju Francije (na voljo tudi v angleščini). Za vse premike iz službenih razlogov (službena pot, vračanje napotenih delavcev v Slovenijo ipd) mora obrazec potrditi delodajalec. Ne glede na to slovenskim državljanom, ki načrtujejo pot z avtom iz ali preko Francije v Slovenijo, priporočamo, da svojo namero vsaj dva dni prej sporočijo našemu veleposlaništvu (sloembassy.paris(at)gov.si), da bomo lahko izdali dodatno potrdilo o tranzitu. V prošnji je potrebno navesti osebne podatke (ime, priimek, datum rojstva, številko osebnega dokumenta) uro in lokacijo odhoda, predvideno pot in mejne prehode.

Če glede na vaš kraj bivanja ne morete dokazati, da ste v tranzitu čez Francijo z razlogom, da se vračate domov, vam lahko francoski mejni organi vstop v Francijo zavrnejo, zato na primer ni več možno, da pridejo svojci z avtom iz Slovenije po vas v Francijo.

Na mejah z Nemčijo, Italijo, Španijo in Švico je namreč na določenih vstopnih točkah uveden nadzor in kateremukoli tujemu državljanu se vstop v Francijo lahko zavrne. Izjeme so tuji državljani, ki imajo v Franciji stalno ali začasno prebivališče, čezmejni delavci in  tuji zdravstveni delavci, ki so prišli na pomoč v boju proti virusu COVID-19. Tuj državljan morajo imeti pri sebi dokumente in dokazila, s katerimi izkazuje svoj status v Franciji (osebni dokument, dovoljenje za prebivanje, potrdilo delodajalca). 

Vrnitev iz Maroka

Maroko je 15. marca 2020 prekinil ves mednarodni letalski potniški promet, a je na podlagi intervencij več evropskih držav dopustil še nekaj povezav s komercialnimi prevozniki do četrtka, 22. marca, da so se lahko državljani EU držav vrnili domov. 

19. marca 2020 se je 16 slovenskih državljanov iz Maroka srečno vrnilo domov preko Budimpešte z izrednim repatriacijskim letom, ki ga je organizirala Madžarska.