Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
17.09.2021  

Slovenski oblikovalci so se zelo uspešno predstavili v Parizu

Veleposlaništvo RS v Parizu je v okviru Paris Design Week v znani pariški galeriji Joseph Paris postavilo razstavo z naslovom Prihodnost bivanja, hkrati pa je v istem okviru v organizaciji Spirit Slovenija potekala še zelo odmevna skupinska predstavitev šestih slovenskih podjetij na vodilnem svetovnem sejmu Maison&Objet. Slovenski dizajn je letos v Parizu požel veliko zanimanja tako strokovne kot splošne javnosti, kar je slovenske oblikovalce nedvomno umestilo med določevalce novih svetovnih trendov na področju dizajna.

Paris Design Week, ki se odvija na več lokacijah v Parizu in v različnih sklopih, je namenjen predstavitvi novega dizajna in izmenjavi izkušenj. Ob tej priliki se določajo novi svetovni trendi ter povezujejo različne generacije oblikovalcev, od mladih do mednarodno uveljavljenih. Letošnja tema je bila "zaželeni razvoj", kar je povezano tudi z izhodom iz težkega kriznega obdobja, povezanega s koronavirusom. Za Design Week se Pariz v celoti preobleče v rumeno-črne barve dogodka, na Elizejskih poljanah vihrajo zastave Paris Design Week, dogodek je najavljen na vseh oglasnih površinah, v njem sodeluje 350 entitet, od velikih muzejev in veleblagovnic do umetniških šol, galerij in butikov, ki jih vsako leto obišče več sto tisoč obiskovalcev.

V posebnem inovativnem sklopu Paris Design Week Factory je bila tako na ogled manjša verzija razstave 35 inovativnih in trajnostnih slovenskih izdelkov iz skupnega nabora 90 izdelkov, ki so prejeli znak odličnosti "Made in Slovenia". Slovenska razstava je bila odlično obiskana, slovenski inovativni izdelki pa deležni velike pozornosti, pozitivnih odzivov in izvrstnih ocen tako strokovne kot splošne javnosti. Veliko je bilo tudi povpraševanj za nakup izdelkov. Veleposlaništvo RS v Parizu je ob tej priliki priredilo tudi sprejem, ki se ga je udeležilo preko 300 oseb.

Področje dizajna in notranje opreme je nedvomno področje, kjer so se nekatera slovenska podjetja že dobro uveljavila na francoskem trgu, hkrati pa je še veliko odprtega potenciala, zato je bila s tega vidika pomembna tudi predstavitev slovenskih oblikovalskih podjetij na sejmu Maison&Objet, kar jim je ponudilo številne nove konkretne poslovne priložnosti.

Projekt Prihodnost bivanja je nastal v sodelovanju med Centrom za kreativnost/MAO, Ministrstvom za zunanje zadeve, Ministrstvom za kulturo in veleposlaništvi RS v tujini. Razstava, ki je bila na ogled v Parizu med 8. in 15. septembrom 2021, je del sklopa promocijskih dogodkov slovenskega predsedovanja Svetu EU.
Predstavitev slovenskih podjetij na sejmu Maison&Objet je v organizaciji Spirit Slovenija potekala med 9. in 13. septembrom 2021. Gre za sejem, na katerem se slovenska oblikovalska podjetja že tradicionalno predstavljajo in si s tem odpirajo nove poslovne priložnosti.