Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
11.10.2010  

Preminila je profesorica dr. Antonia Bernard, slavistka in prevajalka

Oznanjamo žalostno vest, da je 8. oktobra 2010 v Parizu preminila profesorica dr. Antonia Bernard, dolgoletna predstojnica katedre za slovenščino na INALCO, predsednica francoskega komiteja za slavistiko in podpredsednica pariškega Inštituta za slovanske študije, avtorica prvega Que sais-je o Sloveniji in prve Kratke zgodovine Slovencev v francoščini, ter prvega multimedijskega priročnika za učenje slovenščine: Découvrir et apprendre le slovène.

Dr. Antonia Bernard je bila spiritus agens razširjanja slovenske besede, književnosti in kulture v Franciji. Dolga leta je vsako nedeljo popoldne otroke slovenskih izseljencev učila materni jezik. S svojim strokovnim ugledom je dosegla, da se slovenščina uvrsti med predmete za maturo. Po osamosvojitvi Slovenije  je vzpostavila oddelek za slovenski jezik na univerzitetni ravni. V zadnjih letih je Antonia Bernard zablestela tudi kot prevajalka - iz tega opusa naj omenimo vsaj francoski prevod Jančarjeve baročne sage Katarina, pav in jezuit, in zadnje štiri romane Borisa Pahorja.

Za Antonijo Bernard res lahko rečemo, da je self made woman: za svoj uspeh se je lahko zahvalila samo svojim sposobnostim in predanemu delu. Pogrešali jo bomo kot žensko pokončnega  značaja, ki je na svoj mili in skromen način premikala gore.

Dr. Antonija Bernard je za prispevek k prepoznavanju Slovenije, njene literature in jezika v Franciji ter zasluge pri ohranjanju narodne zavesti pri naših izseljencih leta 2000 prejela Častni znak svobode Republike Slovenije.