Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
09.06.2010  

Boris Pahor na UNESCO

Pariz, 3. junija 2010 - Na UNESCO je potekal dogodek v spomin političnih internirancev 2. svetovne vojne, katerega glavni gost je bil tržaški pisatelj Boris Pahor. Dogodek je pripravila Stalna delegacija RS pri UNESCO, njegova pokroviteljica pa je bila generalna direktorica UNESCO Irina Bokova. Goste je uvodoma nagovoril veleposlanik dr. Janez Šumrada.

 Foto: Dare Čekeliš

Predstavljena sta bila dva filma:

Francoski dokumentarni film "Kopali so tunel za Reich", 1h 3', 2010, Anice Clement in Jacques Merlaud.
V taborišču na Ljubelju so francoski interniranci kopali predor za potrebe nemške vojske. Pričajo bivši francoski taboriščniki in dve še živeči slovenski aktivistki, ki sta pomagali s hrano in obleko. Rezultat je dokumentarno ažuren film, v čast Slovencem kot narodu. Skozi govor francoskih preživelih se namreč izkazuje, kako pomembna je bila za njihovo moralno in fizično preživetje aktivna solidarnost "terenk" iz Tržiča in prisotnost partizanov v okoliških hribih.

Drugi film, "Boris Pahor - trmasti spomin" 56', 2010, Neva Zajc in Tomaž Burlin, produkcija RTV Slovenije
Gre za skupni projekt štirih uredništev Regionalnega RTV centra Koper-Capodistria s  skupnim naslovom Sinovi dveh narodov - velikani našega prostora, ki predstavlja življenjski opus ljudi, ki so s svojim delom bistveno zaznamovali večkulturni prostor na stičišču Slovenije in Italije. Dokumentarni portret Borisa Pahorja spremljamo od Trsta do Pariza, kjer je doživel prvo mednarodno priznanje, in odkrivamo dolgo ter zapleteno življenjsko pot velikega pričevalca dvajsetega stoletja. Zgodnji fašizem, izguba jezika, nemška delovna taborišča in zmeda v povojnem Trstu so poleg ljubezni teme, h katerim se Pahor ves čas vrača.

 Foto: Dare Čekeliš

Okrogle mize, ki je sledila, so se poleg glavnega protagonista Borisa Pahorja udeležili še Henri Hochman in Jean Ivanoff, dva preživela taboriščnika, ki sta kopala ljubeljski predor, ter Daniel Simon, predsednik francoskega Društva internirancev iz Mauthausna. Pahor se je v svojem pričevanju osredotočil na "rdeče trikotnike", politične internirance, ki so se aktivno uprli fašizmu in nacizmu, ter zaradi tega umirali v nečloveških razmerah v delovnih taboriščih, zdaj pa se nanje po njegovem mnenju v primerjavi z judovskimi  žrtvami Holokavsta kar nekam pozablja... Oba druga preživela taboriščnika sta ganljivo poročala o prijateljstvih, ki ju še vedno vežejo na Slovenijo, in obujala spomin na Janka Tišlerja.