Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
10.06.2011  

Fotografije Mance Juvan na festivalu PhotoMed

 

Prvi festival mediteranske fotografije PhotoMed je na široko odprl vrata v obalnih mestih Sanary-sur-Mer, Six-fours-les-plages in otokih  Ile de Bendor in Ile des Embiez, od 27. maja do 19. junija 2011. Častna gosta PhotoMeda letos sta Turčija in britanski fotograf agencije Magnum, Martin Parr, ki kritično in hudomušno analizira masovni turizem v Španiji.


Novi festival posvečen Mediteranu, njegovim fotografom in fotografom, ki jih navdihuje, sta ustanovila  Philippe Heullant, generalni direktor specializirane revije Images  in Philippe Serenon, priznan v fotografskih krogih.

Umetniško vodstvo in izbor festivala PhotoMed je prevzel  Jean Luc Monterosso, direktor Evropske hiše fotografije v Parizu, ki je želel pokazati vso raznolikost mediteranske fotografije z zanimivim pregledom nad staro, črno belo fotografijo in  prekipevajočo ustvarjalnostjo sodobnih mediteranskih avtorjev.


Slovenijo zastopa foto novinarka Manca Juvan , ki z odlično serijo "UnOrdinary lives" prikazuje trpko resničnost vsakdanjega življenja revnih v Afganistanu. Manca Juvan je za svoje delo prejela pohvale Društva novinarjev Slovenije in več nagrad. Živi v Iranu,  prav ta mesec pa je dobila tudi prestižno štipendijo Fundacije Magnum "Summer Courses in Photography and Human Rights"  v New Yorku.


Galerija Le Patio v Sanaryju predstavlja portrete mediteranskih prvakov rokometa fotografa Pierre-Anthony Allarda, med katerimi lahko občudujemo tudi portret Slovenca Vida Kavtičnika, desnega krila v klubu Montpellier HB.