Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
31.05.2011  

Gostovanje slovenskih pesnikov v Franciji

Pariz, 28., 29. in 30. maj 2011 - Prva Hiša slovenske poezije v Franciji, ki je bila znotraj ustanove Centre Culturel de Tinqueux ustanovljena letos, ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije, je v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev in s podporo Veleposlaništva RS v Parizu, Društva Slovencev v Parizu in Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, pa tudi Mednarodne federacije Hiš poezije (MAIPO), pod vodstvom pesnice in prevajalke Mateje Bizjak-Petit zakoračila v uresničevanje svojega prvega večjega projekta. To je gostovanje sedmerice slovenskih pesnikov na različnih prizoriščih v Franciji, predvsem pa v Parizu z naslovom Reka jim gleda v oči / Le fleuve les regarde dans les yeux.

Gostovanje, ki ga je Društvo slovenskih pisateljev pospremilo z izdajo istoimenske antologije sedmih slovenskih pesnikov v francoščini, je razdeljeno v dve etapi, majsko in junijsko, in prva je pravkar zelo uspešno prestala preizkušnjo: štirje izbrani pesniki, Ivo Svetina, Meta Kušar, Tone Škrjanec in Barbara Pogačnik so opravili krajšo bralno turnejo, katere osrednji dogodek je bil nastop na znamenitem pariškem Sejmu poezije (Marché de la poésie), kjer je avtorje s prodornimi analizami njihove poezije predstavil francoski pesnik in literarni kritik Jean-Pascal Dubost, sam nekaj let tudi predsednik Hiše poezije v Nantesu. Dogodka se je udeležila tudi veleposlanica RS v Franciji Veronika Stabej.

Meseca junija bodo v Franciji v okviru projekta Reka jim gleda v oči nastopili še Boris A. Novak, Brane Mozetič in Ivan Dobnik, v načrtu pa je med drugim tudi predstavitev antologije in njenih avtorjev v francoski regiji Rhône-Alpes s centrom v Grenoblu.