Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
01.06.2011  

Na UNESCO sta bili 31. maja odprti razstavi »Svetovna dediščina v slovanskem svetu« ter »Slovani. Legende preteklosti in sedanjosti«

 

Na UNESCO sta bili ob dnevih slovanske kulture in pismenosti 31. maja odprti razstavi »Svetovna dediščina v slovanskem svetu«, ki jo sestavljajo fotografije spomenikov in naravnih znamenitosti držav članic Foruma slovanskih kultur, vpisanih na seznam svetovne kulturne dediščine, ter razstava »Slovani. Legende preteklosti in sedanjosti«,  posvečena pregledu slik sodobnih ruskih umetnikov, bolgarskih ikonografov, plakatov in fotografij s proslav tradicionalnih slovanskih praznikov ter nekaj starih noš, ki jo je prispeval Moskovski mestni muzej.

Razstavo je organizirala Mednarodna ustanova – Forum slovanskih kultur – s sedežem v Ljubljani, ob pomoči in sodelovanju Ruske stalne delegacije pri UNESCO ter Veleposlaništva RS v Parizu.

Razstavo so slovesno odprle generalna direktorica UNESCO Irina Bokova, veleposlanica Ruske stalne delegacije pri UNESCO in predsednica Izvršnega odbora UNESCO  Eleonora Mitrofanova, veleposlanica RS v Parizu in stalna predstavnica pri Unescu Veronika Stabej ter predsednica Foruma slovanskih kultur mag. Andreja Rihter s priložnostnimi nagovori, katerih rdeča nit je bil pomen slovanskih kultur in jezikov.

Po odprtju razstave so sodelujoče države poskrbele za bogato kulinarično predstavitev svojih držav.