Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
25.05.2011  

Predsednik republike uspešno zaključil delovni obisk v Parizu

Pariz, 24. in 25. maj 2011 - Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je drugi dan delovnega obiska začel kot uvodni govornik na plenarnem zasedanju Foruma voditeljev ob 50. obletnici Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) z naslovom "Merjenje družbenega napredka". Zatem se je srečal z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrío in mu čestital ob pomembnem jubileju organizacije, generalni sekretar pa se je predsedniku zahvalil za tvorno sodelovanje in za njegovo vlogo pri uveljavljanju indeksa boljšega življenja.

 Foto: S. Gruden/STA

Popoldan je predsednik Türk obiskal sedež Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), kjer se je srečal z generalno direktorico Unesca dr. Irino Bokovo ter člani Mednarodnega kolegija. Nato se je udeležil Unescovega Foruma za prihodnost (UNESCO Future Forum) na temo "Izzivi zelenega gospodarstva in zelenih družb: odnosi, politike, vodenje", kjer je nastopil kot uvodni govornik na drugi panelni razpravi foruma z naslovom "Izzivi globalnega vodenja: Čas za razmislek ali čas za ukrepanje?".

 Foto: S. Gruden/STA

Predsednik Türk je program nadaljeval v Senatu Francoske republike, kjer se je srečal s predsednikom Senata Gérardom Larcherjem, s katerim sta odnose med Slovenijo in Francijo ocenila kot zelo dobre. Na krajši slovesnosti v pariškem parku Luksemburški vrt sta simbolno posvetila 20 let staro lipo 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije in francosko-slovenskemu prijateljstvu. Zatem je predsednik Senata Larcher gostil predsednika Türka na delovni večerji, posvečeni predvsem mednarodnim temam, na kateri so sodelovali tudi predstavniki različnih političnih skupin v francoskem Senatu.

 Foto: S. Gruden/STA

Tretji dan delovnega obiska je predsednik Türk program sklenil z udeležbo v panelni razpravi Foruma voditeljev ob 50. obletnici OECD z naslovom "Omogočiti ljudem, da spet delajo" (Bringing people back to work).