Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
27.01.2010  

Minister Samuel Žbogar na OECD

Pariz, 21. januar 2010 - Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar je obiskal sedež Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), kjer se je srečal z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrío. Pregledala sta stanje pristopnega procesa Slovenije v OECD in z zadovoljstvom ugotovila, da se formalni postopki uspešno zaključujejo.

Minister se je ob tej priložnosti udeležil tudi zasedanja Sveta OECD, kjer je z generalnim sekretarjem OECD podpisal Sporazum med Vlado Republike Slovenije in OECD o privilegijih, imunitetah in ugodnostih, ki se podeljujejo OECD. Podpis predstavlja enega pomembnih mejnikov pristopnega procesa.

V nagovoru Sveta OECD je minister poudaril, da bo članstvo Slovenije v OECD vzajemno koristno: OECD bo Sloveniji s svojim širokim naborom analiz in izkušenj pomagal pri oblikovanju gospodarsko-razvojnih reform, Slovenija pa bo v zakladnico OECD prispevala s svojimi tranzicijskimi izkušnjami, močnimi vezmi z jugovzhodno Evropo in dinamiko mladega in odprtega gospodarstva.

Govor ministra Žbogarja na Svetu OECD (v angleščini)