Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
24.05.2011  

Predsednik republike na delovnem obisku v Parizu

Pariz, 23. maj 2011 - Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je pričel s tridnevnim delovnim obiskom v Parizu, kjer se bo sestal z več visokimi francoskimi osebnostmi, v torek in sredo pa udeležil tudi Foruma voditeljev ob 50. obletnici Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Predsednik se je prvi dan srečal z znanim francoskim pisateljem, diplomatom in borcem za človekove pravice Stéphanom Frédéricom Hesselom, avtorjem knjižne uspešnice "Dvignite se!". Pogovarjala sta se o obnovljenem pomenu družbene pravičnosti in angažiranju civilne družbe. Spregovorila pa sta tudi o izzivih, s katerimi se sooča Evropska unija, ter krizi globalnega upravljanja sveta.

 Foto: S. Guden/STA

Predsednik je svoj delovni obisk nadaljeval z obiskom prestižnega Francoskega inštituta za mednarodne odnose (IFRI), kjer se je srečal z ustanoviteljem in direktorjem inštituta dr. Thierryem de Montbrialom ter imel predavanje na temo "20 let po osamosvojitvi – izkušnje Republike Slovenije (in zakaj smo še vedno optimisti)".

 Foto: S. Gruden/STA

V večernih urah se je nato udeležil sprejema, ki sta ga priredila veleposlanica Republike Slovenije v Francoski republiki Veronika Stabej in veleposlanik, stalni predstavnik Republike Slovenije pri OECD Andrej Rant ob. 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije.

V torek se bo predsednik udeležil odprtja Foruma voditeljev ob 50. obletnici OECD ter plenarnega zasedanja foruma z naslovom "Merjenje družbenega napredka", kjer bo nastopil kot uvodni govornik.