Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
18.04.2011  

Sežana se je pobratila z Montbrisonom

Montbrison, 16. april 2011 - Županja mesta Montbrison Liliane Faure in župan Sežane Davorin Terčon sta slavnostno podpisala pogodbo o pobratenju in tako povezala mesti, ki sta prve stike navezali pred dvema letoma na pobudo častne konzulke Slovenije Tatjane Rodica-Dumas.

 Foto: VPA

Na svečanosti so bili prisotni senator departmaja Loire Jean-Claude Frécon, namestnica veleposlanice Republike Slovenije v Franciji Darja Golež, častna konzulka Slovenije Tatjana Rodica-Dumas in podprefekt Montbrisona Bernard Le Menn, ki so imeli tudi priložnostne nagovore.

 Foto: VPA

Svečanost se je zaključila s posaditvijo lipe v mestnem parku Alliard, tik pred vhodom v dvorano Orangerie. Po koncu uradnega dela je slovenska delegacija iz Sežane poskrbela za prijetno druženje ob kozarcu dobre slovenske kapljice in kraških kulinaričnih dobrotah.

 Foto: VPA

V čast pobratenju Sežane in Montbrisona v Montbrisonu od 29. marca do 15. maja poteka "Slovenski mesec", ko se prebivalci tega simpatičnega mesta v regiji Rhône-Alpes spoznavajo s slovensko kulinariko in kulturo. V tem mescu je organiziranih veliko kulturnih dogodkov: predvajan je bil film Slovenka, organiziran večer slovenske poezije, odprta razstava fotografij slovenske pokrajine, v mestni knjižnici so na razpolago knjige o Sloveniji in prevodi slovenskih avtorjev v francoščino, ena večjih mestnih knjigarn pa je v svoji izložbi razstavila izključno slovenske avtorje oziroma njihove prevode v francoščine.

 Foto: VPA

Več informacij najdete na spletnih straneh Sežane in Montbrisona.