Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
09.03.2011  

Premier Pahor v Parizu podpisal strateško partnerstvo med Slovenijo in Francijo

Pariz, 7. in 8. marec - Predsednik vlade Borut Pahor je obiskal Pariz v spremstvu ministrice za gospodarstvo mag. Darje Radić in državne sekretarke za zunanje zadeve Dragoljube Benčine.

 Foto: D. Novakovič / STA

V središču pozornosti je bilo strateško partnerstvo, ki ga je premier prvi dan obiska podpisal s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem. Po konstruktivnem enournem pogovoru o svetovnih temah in prihodnosti EU je francoski predsednik podal izjavo za medije, ki je po tovrstnih srečanjih praviloma ne daje: »Storil bom nekaj, česar običajno ne delam. Rad bi povedal, kako zelo je za Francijo pomemben podpis strateškega partnerstva s Slovenijo.« Francoski predsednik je obenem izrazil zaupanje slovenskemu premierju v njegovih prizadevanjih za nadaljnji razvoj Slovenije ter povedal, da se veseli obiska v Sloveniji.

 Foto: D. Novakovič / STA

Premier Pahor je izpostavil, da gre pri podpisanem partnerstvu za dokument, ki odpira ne le novo poglavje v dvostranskih odnosih, temveč omogoča nove okvire poglobljenega sodelovanja v območju evra in EU. Premier Pahor je ob tej priložnosti izrazil zadovoljstvo, da je francoski predsednik prisluhnil določenim slovenskim opozorilom, povezanim z Zahodnim Balkanom in pozdravil slovenska prizadevanja v okviru pobude procesa Brdo.

Strateško partnerstvo med Slovenijo in Francijo, ki obsega štiri področja – politično partnerstvo, partnerstvo za krepitev gospodarskega sodelovanja, inovacij in konkurenčnosti, energetsko in okoljsko partnerstvo ter partnerstvo na področju šolstva, visokega šolstva, raziskav, informacijske družbe in kulture – je bilo podpisano z namenom dodatne krepitve že tako tesnih vezi med državama, ki so se vzpostavljale predvsem v času predsedovanj obeh držav Svetu EU v letu 2008. Z novim partnerstvom sta državi tako prvič institucionalizirali politični dialog, poleg dvostranskega sodelovanja pa so predvidena tudi intenzivna posvetovanja o raznih pomembnih vprašanjih EU. Sklenitev strateškega partnerstva ima tudi simbolni pomen, saj se dogaja ravno ob 20. obletnici samostojnosti Slovenije.

Drugi dan obiska se je premier srečal s francoskim predsednikom vlade Francoisom Fillonom, s katerim sta spregovorila predvsem o gospodarstvu, še posebej o investicijskih možnostih. Izmenjala sta tudi poglede na pakt za konkurenčnosti in se strinjala, da bo petkov evropski svet v luči le-teh zelo pomemben. Posvetila sta se vprašanju širitve EU in problematiki na Zahodnem Balkanu. Francoski predsednik vlade je premierju Pahorju prenesel tudi čestitke ob 20. obletnici samostojne Slovenije in jo ob tem označil kot zgodbo o uspehu, ki je pravi zgled za Zahodni Balkan in tudi za vzhodno Evropo.

 Foto: D. Novakovič / STA

V okviru obiska sta predsednik vlade Pahor in ministrica za gospodarstvo Darja Radič sodelovala tudi na okrogli mizi o gospodarskem sodelovanju med Francijo in Slovenijo ter se sestala z Ericom Bessonom, ministrom za industrijo, energijo in digitalno ekonomijo.

 Foto: P. Vedrune / MINEFI

Na okrogli mizi je premier Pahor poudari željo, da sodelovanje prerase raven blagovne oz. storitvene menjave in se dvigne na raven skupnih vlaganj in strateškega povezovanja med podjetji. Na okrogli mizi so sodelovali tako slovenski kot francoski gospodarstveniki, predsednik vlade pa je prisostvoval podpisu pogodbe med slovenskim podjetjem Bisol z energetskim velikanom GDF Suez. 

 Foto: P. Vedrune / MINEFI

Premier Pahor se je nato sestal še s predsednikom Senata Francoske republike Gérardom Larcherjem, s katerim sta spregovorila o meddržavnih odnosih, o EU in njeni širitvi. Premier je predsedniku Senata predstavil tudi dan prej podpisano strateško partnerstvo in njegov pomen za poglabljanje sodelovanja med državama.

 Foto: VPA

Sledilo je srečanje z generalnim sekretarjem Mednarodne organizacije za frankofonijo Abdou Dioufom (več). Na novo odprti Hiši frankofonije v Parizu je premier ob tej priložnosti podaril Plečnikov stol.

 Foto: C. Bailleul
   
Ob robu obiska je veleposlanica RS v Franciji Veronika Stabej priredila tudi svečan sprejem, kjer se je predsednik vlade srečal s pomembnimi političnimi, gospodarskimi in kulturnimi predstavniki iz obeh držav.