Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
04.03.2011  

Ministrica za kulturo Širca v Parizu

Pariz, 2. in 3. marec 2011 - Tik pred podpisom Strateškega partnerstva med Slovenijo in Francijo, katerega pomemben steber je tudi kultura, je Pariz obiskala slovenska kulturna ministrica Majda Širca. S ključnimi kulturnimi partnerji je pregledala možnosti krepitve sodelovanja na področju likovne umetnosti, medijev, jezika in upravljanja kulturne dediščine.

V središču pozornosti je bilo ministričino srečanje s francoskim kulturnim ministrom Frédéricom Mitterrandom, ki je poudaril pomen nadaljnje krepitve prepoznavnosti slovenske kulture v Franciji. Med projekti z največ potenciala za prenos v Francijo sta omenila razstavo slovenskih impresionistov, razstavo slikarja Zorana Mušiča ter pregledni razstavi slovenske arhitekture in fotografije. Slovenske fotografske talente je minister opazil že novembra lani na pariškem fotografskem sejmu Paris Photos. Ministra sta pozvala tudi k poglobljenemu razmisleku o zaščiti kulture in kulturnih dobrin v času finančno-gospodarske krize. Strinjala sta se, da je nujno preprečiti zmanjševanje sredstev za kulturne programe v okviru Evropske unije za prihodnost.

 

Foto: ministrica s francoskim kulturnim ministrom Mitterrandom (Farida Bréchemier / MCC).

Ministrica se je srečala tudi z nekdanjim ministrom za kulturo in aktualnim predsednikom versajskih gradov Jean-Jacquesom Aillagonom. Kot avtor ključnih zakonskih rešitev, ki so v Franciji uvedle davčne olajšave na področju kulture, je ministrici posredoval mnogo koristnih izkušenj. S ciljem nadaljnje izmenjave praks bo predsednik Aillagon v kratkem obiskal Slovenijo.

Foto: izmenjava praks vzpostavljanja novih, modernih vsebin v nekdanjih kraljevih dvoranah (VPA).

Ministrica je obisk izkoristila tudi za srečanje z dvajsetimi slovenskimi umetniki, ki ustvarjajo v Franciji. Predstavili so ji svoje nove projekte, z ministrico pa spregovorili tudi o pogojih svojega delovanja v Franciji in o možnosti krepitve svoje prepoznavnosti v francoskem kulturnem prostoru.

Foto: nagovor ministrice in veleposlanice pred slovenskimi umetniki v Franciji (VPA).

Foto: ministrica v pogovoru s priznanim slovenskim fotografom v Franciji Klavdijem Slubanom (VPA).

V okviru obiska je pomembno mesto zavzel tudi film. V pripravi je slovensko-francoski sporazum o filmski koprodukciji, na filmskih platnih po Franciji pa že mesec dni na ogled film Slovenka režiserja Damjana Kozoleta, ki je na sploh prvi slovenski film v redni francoski distribuciji. Ministrica se je srečala tudi z generalnim direktorjem Francoske kinoteke Sergem Toubiano, s katerim sta postavila temelje intenzivnejšega sodelovanja med slovensko in francosko kinoteko. Ekipa francoske kinoteke bo še v letošnjem letu obiskala slovensko in si ogledala njene filmske arhive in možnosti promocije slovenskega filma v Franciji.

Foto: ministrica Širca in GD Toubiana o izmenjavi filmskega gradiva med kinotekama (VPA).

Ministrica se je srečala tudi s svetovno priznanim režiserjem Wimom Wendersom ob robu predpremiere njegovega filma o plesalki Pini Bausch.

Foto: ministrica v pogovoru z Wimom Wendersom (VPA).