Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
07.02.2011  

Slovenci v Parizu proslavili kulturni praznik v znamenju Prešerna

Pariz, 6. februar 2011 – V Parizu živeči Slovenci so se zbrali na Prešernovi proslavi, ki jo je na pragu kulturnega praznika kot vsako leto organiziralo Društvo Slovencev v Parizu pod vodstvom predsednice Ane Vičič. Prireditev je otvorila obsežen program, s katerim bodo Slovenci v Parizu v teku leta 2011 zaznamovali 20. obletnico slovenske samostojnosti.

Program je ob spremljavi mladih slovenskih glasbenikov uokviril recital slovenske poezije na čelu z Matejo Bizjak Petit, aktivno slovensko pesnico, prevajalko in lutkarico v Franciji, ki je nedavno ustanovila Hišo slovenske poezije v mestu Tinqueux pri Reimsu.

Prešernu in Trubarju je osrednji govor proslave posvetil tudi dr. prof. Edvard Kovač, priznan filozof in literarni esejist, ki deluje med Slovenijo in Francijo. Poudaril je, da oba velikana slovenske književnosti kljub časovni in miselni razdalji povezuje etični odnos do slovenske besede. Kaže se v njunem pojmovanju svobode, slave in dejanja, ki je pričevanje o prisotnosti besede. Gre za troje idej, ki so bile podlaga za vzpostavitev slovenske državnosti.

Proslave se je udeležila tudi veleposlanica v Franciji Veronika Stabej, ki je v uvodnem govoru poudarila pomen slovenščine in slovenske enotnosti. Društvu Slovencev v Parizu se je zahvalila za ustvarjalen zanos, s katerim si že več desetletij prizadeva za povezanost slovenske skupnosti v Parizu in ohranjanje slovenske kulture v Franciji. Prireditvi je prisostvoval tudi Andrej Rant, stalni predstavnik Slovenije pri Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj.

Veleposlaništvo v Parizu oblikuje program obeležitve 20. obletnice slovenske samostojnosti v tesnem stiku s slovenskimi društvi v Franciji. V središču programa bodo obiski visokih državnih predstavnikov v Parizu, zvrstilo pa se bo tudi več pomembnih kulturnih dogodkov.