Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
31.01.2011  

Odmevna predpremiera filma Slovenka v Parizu

Pariz, 28. januar 2011 - V sodelovanju z distributorjem Epicenter Films ter s podporo Ministrstva RS za kulturo, Filmskega sklada in Adrie Airways je veleposlaništvo v Parizu v popularnem kinu Nouveau Latina organiziralo predpremiero filma Slovenka. V polni dvorani si ga je ogledalo približno dvesto gledalcev, med njimi več igralcev, novinarjev, filmskih strokovnjakov in kritikov ter pomembnih imen iz francoskih kulturnih krogov.

Predpremiero sta v prisotnosti režiserja Damjana Kozoleta otvorila veleposlanica Veronika Stabej in direktor Epicenter Films Daniel Chabannes. Veleposlanica je poudarila uspeh filma Slovenka, ki mu je kot prvemu slovenskemu filmu v Franciji uspel preboj v redno filmsko distribucijo, kar je pomembno za prepoznavnost slovenske kinematografije.

 Foto: VPA

Projekciji filma je sledila razprava z režiserjem. Na odzive o mračnosti in turobnosti scen v Ljubljani je odvrnil, da cilj njegovih filmov ni promocija Slovenije, ampak prikaz transnacionalnih socialnih problematik - zgodb, ki se lahko odvijajo kjerkoli po svetu. V filmu Slovenka govori o mladih ljudeh, ki navzven delujejo hladno, morda celo nemoralno, v resnici pa so ranljivi in krhki. Kot prispodobo je za časovni okvir filma zato namenoma izbral obdobje slovenskega predsedovanja Svetu EU, ko je Slovenija - tako kot junakinja filma - prehajala iz obdobja adolescence v zrelost. Kot najpomembnejše pri igralcih je izpostavil njihovo naravnost in pri tem posebej izpostavil odlično igro glavne igralke Nine Ivanišin.

 Foto: Epicenter Films

Publika na predpremieri je film izrazito dobro sprejela, kar so pokazali tudi pozitivni odzivi na sprejemu, ki sta ga veleposlaništvo in distributer priredila po predpremieri. Številni mediji so priložnost izkoristili za intervjuje z režiserjem Kozoletom.

 Foto: VPA

Film je na francoskem festivalu Cinessone 2010 prejel nagrado publike in nagrado za najboljšo žensko vlogo. V kino dvoranah po Franciji bo na ogled od 2. februarja.

Več informacij o filmu>>>

Napovednik filma>>>