Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
05.06.2019  

Obisk veleposlanika Andreja Slapničarja v ITER

Veleposlanik Andrej Slapničar z generalnim direktorjem ITER Bernardom Bigotom.

Rok Šabjan (Cosylab), veleposlanik Andrej Slapničar, generalni direktor Bernard Bigot in dr. Mark Pleško (Cosylab).

Obisk objektov ITER

Veleposlanik Slapničar si je ogledal prostore ITER, kjer poteka gradnja poskusnega fuzijskega reaktorja.

Pariz, 4. junij 2019 - Veleposlanik Andrej Slapničar je 4. maja obiskal mednarodno raziskovalno organizacijo ITER na jugu Francije, kjer ga je sprejel generalni direktor Bernard Bigot. Na pogovorih so ga spremljali dr. Mark Pleško in Rok Šabjan iz Cosylab ter ekonomska svetovalka veleposlaništva Jana Bajec Povše.

Generalni direktor Bigot je predstavil dolgoročno pomembnost raziskovalne dejavnosti ITERja za prihodnost energijskih potreb človeštva. ITER namreč uspešno povezuje raziskovalno skupnost 34 držav v smeri iskanja rešitev proizvodnje nove, čiste, varne in skoraj neomejene fuzijske energije. Članice ITER, ki so EU, Kitajska, Indija, Japonska, Koreja, Rusija in ZDA, predstavljajo kar polovico svetovne populacije in 85 % svetovnega BDP. Glavni partner s 45 % deležem je EU.

Pobuda je bila podana leta 1985 na srečanju na vrhu v Ženevi med voditeljema Gorbačovom in Reaganom, ki sta na najvišji ravni politično podprla mednarodno sodelovanje na tem projektu v korist človeštva. Ustanovitev ITERja je tudi tesno povezana s Slovenijo: gradnjo njegovih prostorov na jugu Francije je namreč 28. junija 2015 uradno najavil tedanji evropski komisar za znanost iz Slovenije Janez Potočnik skupaj s tedanjim japonskim ministrom za znanost in tehnologijo Noriakijem Nakayamo. Sledil je podpis sporazuma o ustanovitvi ITERja 21. novembra 2006 v Parizu.

Generalni direktor Bigot je v pogovoru izpostavil tudi sodelovanje Slovenije v projektu, v katerem sta glavna akterja Institut Jožef Stefan in podjetje Cosylab. Poleg tega je slovenske inženirje povabil, da se priključijo ekipi ITERja. Trenutno v skladu s časovnico poteka gradnja poskusnega fuzijskega reaktorja, ki bo predvidoma končan do leta 2025, ko bo potekalo prvo testiranje plazme. Prva predstavitev projekta pa je predvidena v letu 2035.