Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
03.08.2021  

OBVESTILO za potnike: Slovenija s 16. avgustom uvaja elektronski obrazec za sledenje stikov potnikov v letalskem in ladijskem prometu

Informacija posodobljena 9. avgusta 2021


Vsi potniki, ki bodo od 16. avgusta 2021 naprej vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo, bodo morali pred vstopom v državo izpolniti elektronski obrazec za sledenje potnikov (dPLF obrazec). Vsak posameznik bo moral izpolniti ločen dPLF, tudi če potuje z družino ali kot del skupine. Tranzitnim potnikom, ki ostanejo v tranzitnem območju letališča, ne bo potrebno izpolniti dPLF (razen v primeru, če bo potnik iz kateregakoli razloga zapustil letališče).

Obrazec bo kmalu dostopen na https://app.euplf.eu pod gumbom "Začni tukaj >".

Spletna aplikacija z elektronskim obrazcem za sledenje potnikov (digital Passenger Locator Form - dPLF) je bila razvita na ravni Evropske unije in se uporablja za lažje in hitrejše sledenje v primeru, da so potniki med potovanjem izpostavljeni okuženi ali bolni osebi z nalezljivo boleznijo covid-19. Tremitmo jo že uporabljata Malta in Italija.
Glavni namen obrazca je pomoč epidemiološki službi Nacionalnega inštituta za javno zdravje pri iskanju in hitri vzpostavitvi kontakta z bolnim ali okuženim potnikom in njegovimi kontakti, da se prepreči nadaljnje širjenje bolezni ter izmenjava podatkov preko EU sistema za zgodnje zaznavanje in odkrivanje nalezljivih bolezni (EWRS).

Dodatne informacije o aplikaciji v slovenskem jeziku so dostopne na spletni strani:
https://www.euplf.eu/sl/eu-dplf-2/index.html.