Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
26.02.2020  

Koronavirus v Franciji

V Franciji so bili konec januarja 2020 potrjeni prvi trije primeri okužbe s koronavirusom v Evropi, in sicer pri osebah, ki so pripotovale s Kitajske. Francoske oblasti so od takrat na pariškem letališču Charles de Gaulle uvedle previdnostne ukrepe za vse potnike, ki v Francijo pripotujejo s Kitajske, Hong Konga, Macaa, Singapurja in Južne Koreje. Pregleda jih zdravstvena ekipa, nato pa jim razdelijo zaščitne maske in navodila za ravnanje v naslednjih 14 dneh.

Francija svojim državljanom razen v zgoraj navedene države odsvetuje tudi vsa nenujna potovanja v Iran in v italijanski regiji Lombardija in Benečija (Veneto). Potnikom, ki pripotujejo iz teh regij (na primer z letališč v Benetkah ali Milanu), za nadaljnjih 14 dni priporočajo redno mejenje telesne temperature dvakrat na dan, redno umivanje rok, uporabo zaščitne maske, ko so v stiku z drugimi ljudmi, izogibanje nenujnim dejavnostim (kino, restavracije, zabave itd.) in obiskom ustanov, v katerih so tudi ranljive skupine prebivalstva (bolnišnice, porodnišnice, ustanove za starejše, itd.). Osebam, ki imajo povišano telesno temperaturo ali občutek vročine, kašljajo ali imajo težave z dihanjem, svetujejo, da se ne odpravijo neposredno k zdravniku niti na bolnišnično urgenco, temveč hitro pokličejo urgentno službo SAMU na številko 15 in navedejo kraj, iz katerega so pripotovale.

Informacije in priporočila francoskih oblasti glede koronavirusa so zbrane na spletni strani https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus (v francoščini), informativni listi so dostopni tudi v angleščini na https://www.gouvernement.fr/sites/default/files/contenu/piece-jointe/2020/02/recommandations-anglais.zip.

Sprotne informacije objavljamo na posebni podstrani.