Veleposlaništvo RS Pariz /Novice /
19.06.2020  

Od 19. junija lahko v Slovenijo brez omejitev vstopijo tudi osebe, ki prihajajo iz Francije

Vlada Republike Slovenije je 15. maja 2020 zaradi ugodne in stabilne epidemiološke slike v Sloveniji preklicala epidemijo, a ukrepi za preprečevanje širjenja okužb v tem času še vedno veljajo tako glede prehajanja mej kot upoštevanja zaščitnih ukrepov (higiena rok in kašlja, fizična razdalja, nošenje mask v zaprtih prostorih ipd).

Vstop v Slovenijo

Vlada Republike Slovenije je 18. junija na seznam "epidemiološko varnih držav" (manj kot 10 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh) uvrstila naslednje države: Dansko, Francijo, Irsko, Luksemburg, Malto in Španijo. Nasprotno pa je zaradi poslabšanja epidemioloških razmer s seznama črtala Bolgarijo. Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na seznamu epidemiološko varnih držav  in prihajajo iz teh držav lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene.

Hkrati je vlada določila seznam "epidemiološko rizičnih držav" ((Andora, Armenija, Bahrajn, Belorusija,  Bolivija, Brazilija, Čile, Dominikanska republika, Džibuti, Gabon, Gibraltar, Iran, Kajmanski otoki,  Katar, Kosovo, Kuvajt, Maldivi, Moldavija, Peru, Oman, Panama, Portoriko, Republika Južna Afrika, Ruska federacija, San Marino, Sao Tome in Principe, Saudova Arabija, Severna Makedonija, Singapur, Srbija, Švedska, Združeni arabski emirati, ZDA, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske) in osebam, ki imajo v teh državah stalno ali začasno prebivališče ali prihajajo iz teh držav (vključno z državljani Slovenije in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v RS), bo ob vstopu RS odrejena 14 dnevna karantena, razen za izjeme >>  

Osebam, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državah, ki niso na zgornjih dveh seznamih, ali prihajajo iz teh držav, se odredi 14-dnevna karantena, razen če ne sodijo med izjeme >> 


Vlada Republike Slovenije s sklepom določa in spreminja seznam držav (običajno tedensko) na podlagi ocene epidemiološke situacije s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki vsakodnevno podrobno in natančno spremlja razvoj epidemioloških razmer v Sloveniji in po posameznih državah v svetu.