Veleposlaništvo RS Pariz /Kneževina Monako /Koronavirus (Covid-19) - vstop v Kneževino Monako /

Vstop v Monako

Osebe (razen prebivalci Francije), ki želijo vstopiti v Monako iz držav izven evropskega prostora ali iz držav v evropskem prostoru, v katerih je skupna incidenca novokuženih s koronavirusom (Covid-19) v zadnjih 14 dneh višja od 60 na 100.000 prebivalcev (podatki o incidenci na https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea), morajo ob prihodu na monaško ozemlje predložiti negativni test PCR na prisotnost Covid-19, opravljen največ 72 ur pred vstopom v Monako, ali sprejeti možnost, da se testirajo v Monaku in v samoizolaciji počakajo na rezultate testa.

Osebe, ki imajo rezervacijo v edem izmed monaških hotelov morajo poleg tega izpolniti tudi poseben obrazec in ga predati pristojni osebi v hotelu. Če oseba nima testa ali če je rezultat testa starejši od 72 ur, ji bo dostop do hotela zavrnjen.

Osebe, ki v Monaku bivajo ali delajo, pa se morajo ob povratku iz zgoraj navedenih držav poleg predložitve testa, prijaviti v klicni center COVID19 (na številko 92 05 55 00 vsak dan med  8. in 20. uro ali na naslov covid19(at)gouv.mc), kateremu sporočijo svoje osebne podatke in navedejo kraj, od koder prihajajo, ter podatke o tem, kje in kako dolgo bodo bivali v Monaku.

V primeru pozitivnega PCR testa ali zavrnitve opravljanja testa bo osebi odrejena karantena.

Monako je s 1. novembrom uvedel tudi t.i. policijsko uro med 20. in 6. uro. 24. decembra bo začetek policijske ure prestavljen na 23. uro. Vstop v Monako 31. decembra bo dovoljen samo osebam, ki imajo potrjeno rezervacijo hotela, policijska ura na ta dan pa ostane med 20. in 6. uro.

Maske so obvezne v vseh javnih prostorih in na prostem, priporoča pa se tudi v zasebnih prostorih, če je na obisku oseba, ki ni član istega gospodinjstva. Restavracije in kulturne ustanove so odprte.

Celovite informacije glede situacije in ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa (Covid-19) v Monaku so dostopne na portalu monaške vlade: https://covid19.mc/en/.