Veleposlaništvo RS Pariz /Konzularne informacije /Izredni dogodki v Franciji /Koronavirus (Covid-19) /

Koronavirus (Covid-19)

V 25 departmajih velja policijska ura med 18. in 6. uro, v preostalih med 20. in 6. uro.

Francoska vlada je 14. oktobra 2020 zaradi ponovnega aktivnega kroženja virusa razglasila izredne zdravstvene razmere za celotno območje Francije, v okviru katerih je od 30. oktobra do 15. decembra  2020, uvedla strogo omejitev gibanja po celotni celinski Franciji in za čezmorsko regijo Martinique. S 15. decembrom je bil ta ukrep odpravljen, gibanje je torej dovoljeno brez posebnih potrdil, a je namesto tega bila ponovno uvedena t.i. policijska ura. Od 16. januarja 2021 naprej za celotno območje Francije velja policijska ura med 20. in 6. uro.  

V času policijske ure je odhod od doma dovoljen le v nujnih primerih, in sicer zaradi:

  • poklicnih razlogov,
  • nujnih družinskih razlogov,
  • šolanja,
  • zdravstvenih razlogov,
  • spremstva invalidne osebe,
  • splošnega interesa,
  • sprehoda hišnega ljubljenčka v okolici doma (največ 1 km od doma).

V teh primerih je potrebno izpolniti in podpisati posebno potrdilo ter v primeru nadzora priložiti tudi ustrezna dokazila. Potrdila so dostopna na spletni strani francoskega notranjega ministrstva, in sicer za različne situacije: za nujne poti iz poklicnih razlogov, za nujne poti zaradi šolanja in za nujne poti iz drugih zasebnih razlogov, ki je na voljo tudi v spletni obliki in v angleškem jeziku.

V primeru prve kršitve ukrepa je predvidena kazen v višini 135 evrov, v primeru druge kršitve v 15 dneh 200 evrov in v primeru tretje kršitve v roku 30 dni 3750 evrov in možnostjo kazni zapora do 6 mesecev.

Poleg trgovin so v Franciji odprte tudi pošte, upravne oziroma javne službe, tržnice, trgovine na debelo in laboratoriji za odvzem krvi, storitvene dejavnosti kot so frizerski in kozmetični saloni, čistilnice ipd. Odprti za javnost ostajajo tudi parki, plaže in obrežja ter pokopališča. Verski objekti so odprti tudi za obrede, na katerih je lahko prisotnih največ 30 ljudi, in za poroke, na katerih je lahko prisotnih največ 6 oseb. Javni transport ostaja delujoč. Prehajanje med regijami je od 15. decembra ponovno dovoljeno. Kjer je možno, pa je obvezno delo na daljavo. Nošenje mask je obvezno tudi na prostem.

Muzeji, gledališča, kinodvorane in druge kulturne ustanove ter športni in rekreacijski objekti, vključno z žičniškimi napravami na smučiščih, bodo ostali zaprti vsaj do konca januarja 2021, medtem ko bodo bari, lokali in restavracije zaprti vsaj do sredine februarja 2021.

O morebitnih dodatnih ukrepih glede na lokalno epidemiološko sliko odločajo posamezne lokalne oblasti, zato je pred obiskom posameznega francoskega mesta potrebno preveriti aktualna lokalna določila (seznam francoskih prefektur). Korziška prefektura je na primer omejila vstop (več spodaj).

Vstop oziroma tranzit čez Francijo

Vstop v Francijo iz evropskih držav - Francija je s 15. junijem odpravila vse omejitve na notranjih evropskih mejah za potnike, ki vstopajo v Francijo iz evropskih držav (iz članic EU, Andore, Islandije, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Svetega sedeža, Švice) ni posebnih omejitev ob vstopu v Francijo (razen Korzike). Ob vkrcanju na letalo morajo potniki le izpolniti posebno izjavo na čast, da v zadnjih 48 urah niso imeli znakov okužbe oziroma, da niso bili v stiku z okuženo osebo. Izpolniti morajo tudi obrazec, v katerem navedejo podatke o potovanju in svoje kontakte zaradi zagotavljanja sledljivosti v primeru dokazane okužbe na letalu. Oba obrazca potniki pridobijo pri letalskem prevozniku na letališču ali na krovu letala. 
Vstop je trenutno omejen le za Korziko, in sicer od 19. decembra 2020 do najmanj začetka februarja 2021. V tem obdobju morajo obiskovalci pred vkrcanjem na trajekt ali letalo za Korziko poleg posebne izjave na čast predložiti tudi negativne rezultate testa PCR ali antigenskega testa na Covid-19, opravljenega največ 72 ur pred odhodom.

Opozarjamo pa, da je Francija v skladu z dogovori na evropski ravni napovedala, da bo s 25. januarjem od polnoči naprej tudi za potnike iz evropskih držav obvezen negativen PCR test na prisotnost Covid-19, ki mora biti opravljen največ 72 ur pred vstopom v Francijo. Po trenutnih informacijah bodo testi obvezni zgolj za potnike, ki v Francijo potujejo z letalom, ladjo, trajektom. Več podrobnosti bo predvidoma znanih v soboto, 23.1.2021.

Za potnike iz Združenega kraljestva od 22.12.2020 je potovanje in tranzit čez Francijo omejen. Potreben je negativni Covid-19 test (PCR ali dovoljeni antigenski, ki ni starejši od 72 ur), tudi za voznike tovornih vozil. Več informacij lahko najdete tukaj.

Vstop v Francijo iz tretjih držav - od 18. januarja 2021 morajo vsi potniki, starejši od 11 let, ki bodo v Francijo pripotovali iz držav izven EU, ob vstopu predložiti negativni test PCR na prisotnost Covid-19, ki ne sme biti starejši od 72 ur. Negativni test bo treba predložiti že ob vkrcanju na letalo/trajket/ladjo za Francijo. Ob prihodu v Francijo se bodo morali tudi samoizolirati za 7 dni in po izteku tega obdobja opraviti še dodatni PCR test na prisotnost Covid-19.
Več informacij (tudi v angleščini) je na voljo na spletni strani francoskega ministrstva za notranje zadeve.


Tranzit čez Francijo - od 8. aprila 2020 morajo osebe, ki so v tranzitu čez francosko ozemlje iz tretjih držav (slovenski državljani, ki se v Slovenijo vračajo čez Francijo po kopnem ali z letali iz tretjih držav, torej izven EU oziroma šengenskega prostora), izpolniti in podpisati tudi poseben obrazec o tranzitu v francoščini ali angleščini, ki ga morajo imeti ob sebi v papirnati obliki ves čas tranzita oziroma že ob vkrcanju na letalo za Pariz.

V primeru potovanja z istim letalskim prevoznikom oziroma z eno rezervacijo (povezan let)

Potniki med čakanjem na naslednji let ne smejo zapustiti mednarodne cone. Imeti morajo negativen test na prisotnost Covid-19, če je to pogoj za vstop v državo končne destinacije. V tem primeru mora biti test narejen pred vkrcanjem na odhodnem letališču.

V primeru potovanja z različnimi letalskimi družbami in ločenimi rezervacijami letov (nepovezan let)

Potnik, ki potuje v tranzitu, lahko zapusti mednarodno cono in gre po svojo prtljago, če za to izpolnjuje pogoje in predloži dokumente, potrebne za vstop na francosko ozemlje. Če teh pogojev ne izpolnjuje, mora na nadaljevanje potovanja počakati v mednarodni coni, čim prej pa mora o tem obvestiti letalski družbi, ki bosta poskrbeli za prenos prtljage.
Potnik mora imeti negativen test PCR na prisotnost Covid-19, če je to pogoj za vstop v državo končne destinacije. Test mora biti narejen pred vkrcanjem na odhodnem letališču.

Potnik, ki potuje v tranzitu, na letališčih Pariz-Charles-de-Gaulle ali Orly ne more narediti testa PCR na prisotnost Covid-19. Če je negativen test PCR pogoj za vstop v državo končne destinacije, mora poskrbeti, da bo test pravočasno naredil v državi, iz katere potuje. Na pariških letališčih Charles-de-Gaulle in Orly je sicer možno narediti test za potnike, ki potujejo iz Francije. Več informacij na spletni strani pariških letališč.

Tranzit lahko traja največ 24 ur.

Informacije glede vstopa v Monako so dostopne na naši podstrani.

Vstop v Slovenijo za potnike iz Francije

Vlada Republike Slovenije je s 26. oktobrom 2020 zaradi poslabšane epidemiološke slike Francijo uvrstila na t.i. rdeči seznam držav, kar pomeni, da bo vsem potnikom (ne glede na državljanstvo ali prebivališče), ki prihajajo iz Francije, ob vstopu v Slovenijo odrejena 10-dnevna karantena, RAZEN, če predložijo negativni test PCR na prisotnost COVID-19, ki ni starejši od 48 ur, če je bil opravljen v državi članici EU, državi članici šengenskega območja ali v Sloveniji, ali če ob vstopu v Slovenijo predložijo negativni izvid hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 24 ur in je bil opravljen v državah članicah EU oziroma šengenskega območja, ali če spadajo med izjeme.

Za potnike, ki v Slovenijo prihajajo iz francoskih čezmorskih ozemelj Guadeloupe, Martinique in La Reunion, pa ne veljajo nobene omejitve saj jih je Vlada RS zaradi ugodne epidemiološke slike uvrstila na t.i. oranžni seznam, kar pomeni, da potniki, ki prihajajo iz teh regij, ne potrebujejo testa, niti jim ne bo odrejena karantena ob vstopu v Slovenijo. 

Sprotne informacije objavljamo pod zavihkom Novice. Ažurne informacije glede prehajanja slovenske državne meje med epidemijo so dostopne tudi na spletni strani slovenske vlade. Za nasvet slovenske policije in vprašanja o ukrepih policistov lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro pokličete na: 00 386 1 514 70 01.

Informacije in priporočila slovenskih pristojnih organov so dostopni na spletni strani Vlade RS, na brezplačni telefonski številki 080 1404 in za klice iz tujine na številki +386 1 478 7550, in sicer od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro. Za dodatna vprašanja glede aktualnih razmer in pomoč slovenskim državljanom med bivanjem v Franciji smo na voljo tudi na Veleposlaništvu RS v Parizu, na telefonski številki + 33 1 44 96 50 60 oziroma na sloembassy.paris(at)gov.si, za nujne primere izven delovnega časa pa na številki + 33 6 30 52 83 21.

Informacije glede potovanj in omejitvenih ukrepov po posameznih državah so zbrane na spletnem orodju Re-open EU.

Splošno o koronavirusu v Franciji

V avgustu 2020 je, tako kot drugod po Evropi, tudi v Franciji število novookuženih začelo naraščati, a se dnevno opravi tudi bistveno več testov. Dnevna statistika števila novokuženih, opravljenih testov, hospitaliziranih, bolnikov na reanimaciji itd. je dostopna na posebnem spletnem mestu francoske vlade.

Francoski departmaji so že od 23. septembra 2020 glede na aktivnost kroženja virusa opredeljeni po območjih tveganja, in sicer na območja, kjer je potrebna previdnost (zone alerte), kjer je potrebna povečana previdnost (zone alerte renforcée) in kjer je potrebna maksimalna previdnost (zone alerte maximale). 14. oktobra pa so bile razglašene izredne zdravstvene razmere za celotno območje Francije, v nekaterih mestih je bila uvedena tudi t.i. policijska ura. Ob 30. oktobra do 14. decembra je veljala stroga omejitev gibanja; s 15. decembrom je bil ta ukrep odpravljen, veljati pa je začela t.i. policijska ura med 20. in 6. uro. S 16. januarjem 2021 je za celotno območje celinske Francije uvedena policijska ura med 18. in 6. uro.

Francoske zdravstvene ustanove so osebe, ki imajo povišano telesno temperaturo ali občutek vročine, kašljajo in imajo težave z dihanjem, pozvali naj takoj stopijo v stik z zdravnikom, saj je hitro odkritje bolezni ključno za nadaljnji razvoj bolezni in širjenje epidemije. V primeru hujših zdravstvenih težav (oteženo dihanje) pa naj pokličejo urgentno službo SAMU na številko 15. Za predhoden posvet in vprašanja ob sumu na okužbo s Covid 19 je na voljo tudi brezplačna številka 0800 130 000. Obvezna samoizolacija oziroma karantena v primeru tveganega stika z okuženim je bila z 11. septembrom 2020 skrajšana s 14 na 7 dni.

Teste na prisotnost Covid-19 po metodi PCR je možno opraviti v številnih laboratorijih po državi, testiranje s hitrimi antigenskimi testi (rezultati v 15-ih minutah) pa je dostopno tudi v lekarnah.

Informacije in priporočila francoskih oblasti glede Covid-19 so zbrane na spletni strani francoske vlade (v francoščini), informativni listi so dostopni tudi v angleščini.

Aktualne novice glede vpliva ukrepov na gospodarske dejavnosti objavljamo na Izvoznem oknu.


Spletno stran posodabljamo sproti.