Veleposlaništvo RS Pariz /Konzularne informacije /Izredni dogodki v Franciji /Koronavirus (Covid-19) /

Koronavirus (Covid-19)

Francoska vlada je 14. oktobra 2020 zaradi ponovnega aktivnega kroženja virusa razglasila izredne zdravstvene razmere za celotno območje Francije, v okviru katerih je od petka, 30. oktobra 2020, uvedla strogo omejitev gibanja do najmanj 1. decembra 2020. Ukrep velja za celotno celinsko Francijo in za čezmorsko regijo Martinique.

Odhod od doma je tako dovoljen le v naslednjih primerih:

  • odhod na delo ali v šolo (zaprte so le fakultete, uveden je študij na daljavo),
  • nakup najnujnejših življenjskih potrebščin (odprte so samo trgovine s prehrano in tržnice),
  • odhod k zdravniku ali za nakup zdravil,
  • za nujne družinske potrebe, pomoč ranljivim osebam ali varstvo otrok (velja tudi za obisk v domu za starejše),
  • spremstvo invalidnih oseb,
  • kratek odhod od doma, vendar ne več kot 1 uro na dan in najdlje 1 km od doma, in sicer za individualno telesno dejavnost, sprehod, a le z osebami iz istega gospodinjstva, ter za sprehod domačih živali,
  • za pravosodne ali upravne zadeve,
  • sodelovanje v dejavnostih splošnega interesa na zahtevo upravnega organa.

Za vsak odhod od doma je potrebno izpolniti posebne obrazce oziroma izjavo (za odhod na delo ali odhod v šolo ali za zasebni izhod), ki so v različnih formatih dostopni na spletni strani francoskega notranjega ministrstva. Izjavo si prebivalci lahko napišejo tudi sami na list papirja.

V primeru prve kršitve ukrepa je predvidena kazen v višini 135 evrov, v primeru druge kršitve v 15 dneh 200 evrov in v primeru tretje kršitve v roku 30 dni 3750 evrov in možnostjo kazni zapora do 6 mesecev. 

Poleg trgovin s prehrano, ostajajo odprte tudi pošte, upravne oziroma javne službe, tržnice, trgovine na debelo in laboratoriji za odvzem krvi. Odprti za javnost ostajajo tudi parki, plaže in obrežja ter pokopališča (prehajanje med regijami ni dovoljeno). Verski objekti bodo odprti za pogrebne obrede, na katerih bo lahko prisotnih največ 30 ljudi, in za poroke, na katerih bo lahko prisotnih največ 6 oseb. Javni transport ostaja delujoč. Kjer je možno, je obvezno delo na daljavo.

O morebitnih dodatnih ukrepih odločajo posamezne lokalne oblasti, zato je pred obiskom posameznega francoskega mesta potrebno preveriti aktualna lokalna določila (seznam francoskih prefektur). V Parizu, Nici, Marseillu je na primer nošnja maske obvezna tudi na prostem, v nekaterih mestih samo na določenih območjih.

Vstop oziroma tranzit čez Francijo

Vstop v Francijo - Francija je s 15. junijem odpravila vse omejitve na notranjih evropskih mejah za potnike, ki vstopajo v Francijo iz evropskih držav. Ob vkcanju na letalo morajo potniki izpolniti posebno izjavo na čast, da v zadnjih 48 urah niso imeli znakov okužbe oziroma, da niso bili v stiku z okuženo osebo. Izpolniti morajo tudi obrazec, v katerem navedejo podatke o potovanju in svoje kontakte zaradi zagotavljanja sledljivosti v primeru dokazane okužbe na letalu.

Od 1. avgusta 2020 so se dodatno zaostrili pogoji vstopa na ozemlje celinske Francije iz nekaterih tretjih držav. Potniki iz Bahreina, Združenih Arabskih Emiratov, ZDA ter Paname od enajstega leta starosti morajo predložiti rezultat virološkega testiranja (npr. PCR test), ki kaže, da potnik ni okužen s Covid-19 in mora biti opravljen v manj kot 72 urah pred letom.

Potniki iz držav Južnoafriška republika, Alžirija, Brazilija, Indija, Izrael, Kuvajt, Madagaskar, Oman, Peru, Katar, Srbija ter Turčija, ki rezultatov virološkega testa ne morejo predložiti, bodo ob prihodu na letališču usmerjeni na kontrolno točko, ki bo izvedla testiranje.

Tranzit čez Francijo - od 8. aprila 2020 morajo osebe, ki so v tranzitu čez francosko ozemlje iz tretjih držav (slovenski državljani, ki se v Slovenijo vračajo čez Francijo po kopnem ali z letali iz tretjih držav, torej izven EU oziroma šengenskega prostora), izpolniti in podpisati poseben obrazec o tranzitu v francoščini ali angleščini, ki ga morajo imeti ob sebi v papirnati obliki ves čas tranzita oziroma že ob vkrcanju na letalo za Pariz.

V primeru potovanja z istim letalskim prevoznikom oziroma z eno rezervacijo (povezan let)

Potniki med čakanjem na naslednji let ne smejo zapustiti mednarodne cone. Imeti morajo negativen test na prisotnost Covid-19, če je to pogoj za vstop v državo končne destinacije. V tem primeru mora biti test narejen pred vkrcanjem na odhodnem letališču.

V primeru potovanja z različnimi letalskimi družbami in ločenimi rezervacijami letov (nepovezan let)

Potnik, ki potuje v tranzitu, lahko zapusti mednarodno cono in gre po svojo prtljago, če za to izpolnjuje pogoje in predloži dokumente, potrebne za vstop na francosko ozemlje. Če teh pogojev ne izpolnjuje, mora na nadaljevanje potovanja počakati v mednarodni coni, čim prej pa mora o tem obvestiti letalski družbi, ki bosta poskrbeli za prenos prtljage.
Potnik mora imeti negativen test PCR na prisotnost Covid-19, če je to pogoj za vstop v državo končne destinacije. Test mora biti narejen pred vkrcanjem na odhodnem letališču.

Potnik, ki potuje v tranzitu, na letališčih Pariz-Charles-de-Gaulle ali Orly ne more narediti testa PCR na prisotnost Covid-19. Če je negativen test PCR pogoj za vstop v državo končne destinacije, mora poskrbeti, da bo test pravočasno naredil v državi, iz katere potuje. 

Tranzit lahko traja največ 24 ur.

Informacije glede vstopa v Monako so dostopne na naši podstrani.

Vstop v Slovenijo za potnike iz Francije

Vlada Republike Slovenije je s 26. oktobrom 2020 zaradi poslabšane epidemiološke slike celotno Francijo uvrstila na t.i. rdeči seznam držav, kar pomeni, da bo vsem potnikom (ne glede na državljanstvo ali prebivališče), ki prihajajo iz Francije, ob vstopu v Slovenijo odrejena 10-dnevna karantena, RAZEN, če predložijo negativni test na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici šengenskega območja ali v Sloveniji ali če spadajo med izjemeSprotne informacije objavljamo pod zavihkom Novice.

Informacije in priporočila slovenskih pristojnih organov so dostopni na spletni strani Vlade RS, na brezplačni telefonski številki 080 1404 in za klice iz tujine na številki +386 1 478 7550, in sicer od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro. Za dodatna vprašanja glede aktualnih razmer in pomoč slovenskim državljanom med bivanjem v Franciji smo na voljo tudi na Veleposlaništvu RS v Parizu, na telefonski številki + 33 1 44 96 50 60 oziroma na sloembassy.paris(at)gov.si, za nujne pirmere izven delovnega časa pa na številki + 33 6 30 52 83 21.

Informacije glede potovanj in omejitvenih ukrepov po posameznih državah so zbrane na spletnem orodju Re-open EU.

Splošno o koronavirusu v Franciji

V avgustu 2020 je, tako kot drugod po Evropi, tudi v Franciji število novookuženih začelo naraščati, a se dnevno opravi tudi bistveno več testov. Dnevna statistika števila novokuženih, opravljenih testov, hospitaliziranih, bolnikov na reanimaciji itd. je dostopna na posebnem spletnem mestu francoske vlade.

Francoski departmaji so že od 23. septembra 2020 glede na aktivnost kroženja virusa opredeljeni po območjih tveganja, in sicer na območja, kjer je potrebna previdnost (zone alerte), kjer je potrebna povečana previdnost (zone alerte renforcée) in kjer je potrebna maksimalna previdnost (zone alerte maximale). 14. oktobra pa so bile razglašene izredne zdravstvene razmere za celotno območje Francije, v nekaterih večjih mestih pa je bila uvedena tudi t.i. policijska ura med 21. in 6. uro.

Francoske zdravstvene ustanove so osebe, ki imajo povišano telesno temperaturo ali občutek vročine, kašljajo in imajo težave z dihanjem, pozvali naj takoj stopijo v stik z zdravnikom, saj je hitro odkritje bolezni ključno za nadaljnji razvoj bolezni in širjenje epidemije. V primeru hujših zdravstvenih težav (oteženo dihanje) pa naj pokličejo urgentno službo SAMU na številko 15. Za predhoden posvet in vprašanja ob sumu na okužbo s Covid 19 je na voljo tudi brezplačna številka 0800 130 000. Obvezna samoizolacija oziroma karantena v primeru tveganega stika z okuženim je bila z 11. septembrom 2020 skrajšana iz 14 na 7 dni.

Informacije in priporočila francoskih oblasti glede Covid-19 so zbrane na spletni strani francoske vlade (v francoščini), informativni listi so dostopni tudi v angleščini.

Aktualne novice glede vpliva ukrepov na gospodarske dejavnosti objavljamo na Izvoznem oknu.


Spletno stran posodabljamo sproti.