Veleposlaništvo RS Pariz /Konzularne informacije /Izredni dogodki v Franciji /Koronavirus (Covid-19) /

Koronavirus (Covid-19)

V Franciji so bili konec januarja 2020 potrjeni prvi trije primeri okužbe s koronavirusom v Evropi, in sicer pri osebah, ki so pripotovale s Kitajske. Od 17. marca je Francija na svojih mejah izvajala nadzor in uvedla omejitve vstopa v državo. S 15. junijem je odpravila vse omejitve na notranjih evropskih mejah, razen za potnike iz Španije in Velike Britanije >>

Od 15. junija 2020 so v Franciji sproščeni ukrepi omejitve gibanja, posebna potrdila niso več potrebna, a kljub temu je priporočljivo upoštevati osnovne zaščitne ukrepe (primerna razdalja, nošenje maske v zaprtih prostorih itd.). V javnem transportu (metro, vlak, avtobus, taksi, letalo, souporaba avtomobila) je nošenje maske obvezno. 

Od 8. aprila 2020 morajo osebe, ki so v tranzitu čez francosko ozemlje iz tretjih držav (slovenski državljani, ki se v Slovenijo vračajo čez Francijo po kopnem ali z letali iz tretjih držav - izven EU oziroma šengenskega prostora), izpolniti in podpisati poseben obrazec o tranzitu v francoščini ali angleščini, ki ga morajo imeti ob sebi v papirnati obliki ves čas tranzita oziroma že ob vkrcanju na letalo za Pariz.

Francoske zdravstvene ustanove so osebe, ki imajo povišano telesno temperaturo ali občutek vročine, kašljajo in imajo težave z dihanjem, pozvali naj se ne odpravijo neposredno k zdravniku niti na bolnišnično urgenco, temveč pokličejo svojega zdravnika oziroma v primeru hujših zdravstvenih težav urgentno službo SAMU na številko 15. Za predhoden posvet in vprašanja ob sumu na okužbo s Covid 19 je na voljo brezplačna številka 0800 130 000.

Informacije in priporočila francoskih oblasti glede Covid-19 so zbrane na spletni strani francoske vlade (v francoščini), informativni listi so dostopni tudi v angleščini.

Informacije in priporočila slovenskih pristojnih organov so dostopni na spletni strani Vlade RS. Za dodatna vprašanja glede aktualnih razmer in pomoč slovenskim državljanom med bivanjem v Franciji smo na voljo tudi na Veleposlaništvu RS v Parizu, na telefonski številki + 33 1 44 96 50 60 oziroma na sloembassy.paris(at)gov.si, za nujne pirmere izven delovnega časa pa na številki + 33 6 30 52 83 21.

Aktualne novice glede vpliva ukrepov na gospodarske dejavnosti objavljamo na Izvoznem oknu.

Informacije glede potovanj in omejitvenih ukrepov po posameznih državah so zbrane na spletnem orodju Re-open EU.


Spletno stran posodabljamo sproti.