Veleposlaništvo RS Pariz /Konzularne informacije /Izredni dogodki v Franciji /Koronavirus (Covid-19) /

Koronavirus (Covid-19)

Posodobljeno 21.1.2022

NOVO:

PC POGOJ

Od 24. januarja 2022 bo v Franciji za osebe, starejše od 16. let začel veljati obvezen PC pogoj za vstop v

 • restavracije, bare in kavarne, vključno s terasami (razen skupne prehrane);
 • kulturne ustanove (kino, gledališče, koncertne dvorane itd) in objekte za športne in prostočasne dejavnosti, vključno z zabaviščnimi parki (npr Disneyland) in smučišči;
 • sejme in salone:
 • letala na notranjih letih po FR in vlake na daljše razdalje (TGV, Intercités, nočni vlaki), ne velja pa za metro, RER, ter, Transilian in bus;
 • (!) kampe, hotele in počitniške centre pa le v primeru, če je v okviru objekta tudi restavracija, bar, bazen ali dvorana za nastope;
 • nakupovalne centre in veleblagovnice, večje od 20.000 m², če tako odloči prefekt.

Opozorilo: za vstop v Francijo še naprej velja PCT pogoj, kot je zapisano v poglavju "Vstop oziroma tranzit čez Francijo". 

 

Do 24. januarja za vse osebe velja PCT pogoj (glej spodaj), po tem datumu pa PCT pogoj velja le za osebe, stare med 12 in 16 let (za starejše od 16 let pa PC pogoj):

PCT pogoj - pass sanitaire

V Franciji morajo osebe, stare 12 let ali več (oziroma od 24. 1. naprej osebe, stare med 12 in 16 let), izpolnjevati PCT pogoj (»pass sanitaire«) za vstop v:

 • kavarne, bare in restavracije (vključno s terasami),
 • kulturne ustanove in objekte za prostočasne dejavnost,
 • sejme in poslovne konference,
 • bolnišnice, domove starejših, zdravstveno-socialne zavode,
 • sedežnice na smučiščih,
 • turistične nastanitve, kampe ali počitniške klube,
 • nekatere nakupovalne centre,
 • ter za vsa potovanja z letalom (notranji leti), vlakom in avtobusom pri daljših razdaljah (med regijami).


Veljavnost pogoja PC in PCT (»pass sanitaire«)

1. Cepljenje: oseba velja za cepljeno:

 • 7 dni po 2. odmerku cepiva Pfizer, Moderna ali AstraZeneca;
 • 28 dni po odmerku cepiva Johnson & Johnson;
 • 7 dni po odmerku cepiva za osebe, ki so COVID prebolele.


Veljavnost cepilnih potrdil:

Cepivo Johnson & Johnson2 meseca od odmerka.

Od 15. decembra 2021 dalje, osebam, starejšim od 65 let, potrdilo velja največ 7 mesecev od zadnjega odmerka cepiva Pfizer, Moderna ali AstraZeneca (osnovno cepljenje ali poživitveni odmerek).

Od 15. januarja 2022 dalje, osebam, starejšim od 18 let, potrdilo velja največ 7 mesecev od zadnjega odmerka cepiva Pfizer, Moderna ali AstraZeneca (osnovno cepljenje ali poživitveni odmerek). Po 15. februarju naj bi se to obdobje skrajšalo na 4 mesece.

Priporočeno obdobje za poživitveni odmerek je tri mesece po zadnjem odmerku ali zadnji okužbi s Covid-19 (en mesec po odmerku cepiva Johnson & Johnson). Potrdilo o cepljenju postane veljavno takoj po poživitvenem odmerku, za cepljene z Janssenom pa 7 dni po poživitvenem odmerku.

Na spletnem simulatorju lahko preverite, do kdaj je vaše cepilno potrdilo veljavno v Franciji (za angleški jezik: desni klik na stran in izberite Translate to English).

2. Testiranje: veljavnost negativnega rezultata PCR ali hitrega antigenskega testa je 24 ur.

3. Preboleli: veljavnost pozitivnega rezultata PCR ali hitrega antigenskega testa je od 11. dneva do 6 mesecev po okužbi.

Maske so obvezne v vseh zaprtih javnih prostorih. Od 31. decembra 2021 naprej je v nekaterih francoskih mestih (Pariz, Lyon, Villeurbanne) za osebe, stare 12 ali več, obvezno nošenje mask tudi na prostem (izjeme so le kolesarji, osebe, ki izvajajo športno aktivnost, in osebe z zdravniškim opravičilom).

Testi na Covid-19 so za tujce in necepljene/neprebolele plačljivi, in sicer od 22 do 25 evrov za hitri antigenski test (ob nedeljah tudi 30 in več evrov) in najmanj 44 evrov za PCR test. Hitre antigenske teste se lahko opravi tudi v lekarnah.

Za neupoštevanje ukrepov PCT je predvidena denarna kazen v višini 135 evrov.

V primeru okužbe ali tveganega stika s Covid-19 od 3. januarja v Franciji veljajo nova pravila glede karantene oziroma samoizolacije.

Podrobnejše veljavne ukrepe v Franciji si lahko (v angleščini) preberete na spletni strani francoske vlade.

O morebitnih dodatnih ukrepih glede na lokalno epidemiološko sliko odločajo lokalne oblasti, zato je pred obiskom posameznega francoskega mesta potrebno preveriti aktualna lokalna določila (seznam francoskih prefektur).

 

Vstop oziroma tranzit čez Francijo

Od 1. julija dalje Francija priznava EU digitalno COVID potrdilo (o cepljenju, o PCR testiranju, o HAG testiranju, o prebolelosti), ki ga v Sloveniji izdaja NIJZ (Več informacij: www.cepimose.si).

Francija priznava cepiva, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA), in sicer: Pfizer, Moderna, AstraZeneca (Vaxzevria in Covishield) in Johnson & Johnson. Oseba velja za cepljeno:

 • 7 dni po 2. odmerku cepiva Pfizer, Moderna ali AstraZeneca;
 • 28 dni po odmerku cepiva Johnson & Johnson;
 • 7 dni po odmerku cepiva za osebe, ki so COVID prebolele.

Poleg tega se cepilni status prizna tudi osebi, ki je prejela vse predpisane odmerke cepiva, ki ga priznava WHO (ne pa tudi EMA), in je bila poleg tega cepljena še z dodatnim odmerkom mRNA cepiva, ki ga priznava EMA. Tej osebi se cepilni status prizna 7 dni po prejetem omenjenem dodatnem odmerku.

Tranzit čez francoska letališča - potniki, ki imajo povezan let in ostanejo v mednarodnem območju letališča, morajo še pred vkrcanjem na prvo letalo izpolnjevati vse pogoje za vstop v državo končne destinacije. Če postanek na francoskem letališču traja več kot 24 ur in potnik zapusti letališko mednarodno območje, mora izpolnjevati tudi pogoje za vstop v Francijo.

Vstopni pogoji za Francijo se razlikujejo glede na državo, iz katere potniki pripotujejo. Francoska vlada je določila 4 sezname držav (zelen, ornažen, rdeč, skrlaten) in posebne pogoje za potnike iz Združenega kraljestva. Opozarjamo, da umestitev določene države ali regije EU na barvne sezname po kriterijih ECDC ne vpliva nujno na vstopne pogoje, ki jih določajo države članice vsaka zase. Francija ima zaenkrat vse evropske države (poleg nekaterih drugih) na zelenem seznamu (ni potrebno izkazati nujnega razloga za potovanje).

 

Zeleni seznam

Cepljene osebe iz držav evropskega prostora (torej tudi iz Slovenije) lahko vstopijo v Francijo brez omejitev.

Za necepljene potnike, ki prihajajo iz Slovenije (tudi preostalega evropskega območja) veljajo naslednji vstopni pogoji:

 • necepljeni potniki, stari 12 let ali več: zahteva se negativen PCR ali hitri antigenski test, opravljen največ 24 ur pred odhodom ali EU digitalno COVID potrdilo o testiranju;
 • osebe, ki so COVID prebolele: zahteva se EU digitalno COVID potrdilo o prebolelosti (veljavno od 11. dneva po okužbi in do 6 mesecev po okužbi).

Vsi potniki morajo izpolniti izjavo na čast, ki je na voljo na spletni strani francoskega Ministrstva za notranje zadeve – za vstop iz Slovenije izberite "TRAVEL TO/FROM A GREEN LIST COUNTRY OR TERRITORY" –  na dnu strani je objavljen dokument "Statement of honor".

Za necepljene potnike, ki prihajajo iz drugih držav na zelenem seznamu (Argentina, Avstralija, Bahrajn, Kanada, Hongkong, Japonska, Nova Zelandija, Savdska Arabija, Senegal, Južna Koreja, Tajvan, Katar, Komori, Kuvajt, Ruanda, Urugvaj, Vanuatu in Združeni arabski emirati), veljajo naslednji vstopni pogoji:

 • necepljeni potniki, stari 12 let ali več: zahteva se negativen PCR ali hitri antigenski test, opravljen največ 48 ur pred odhodom ali EU digitalno COVID potrdilo o testiranju;
 • osebe, ki so COVID prebolele: zahteva se EU digitalno COVID potrdilo o prebolelosti (veljavno od 11. dneva po okužbi in do 6 mesecev po okužbi).


NOVO od 18. decembra 2021
za osebe, ki v Francijo potujejo iz Združenega kraljestva: vsi potniki, starejši od 12 let, morajo ne glede na to ali so cepljeni, predložiti negativni test na Covid-19, ki ni starejši od 24 ur. Poleg tega morajo izkazati nujni razlog za vstop v Francijo, med katerimi je tudi tranzit do 24 ur v mednarodnem območju, in izpolniti posebno izjavo na https://passager.serveureos.org
Več informacij je dostopnih na spletni strani francoskega Ministrstva za notranje zadeve – za vstop v Francijo iz Združenega kraljestva izberite "TRAVEL TO/FROM THE UNITED KINGDOM".

Informacije o vstopnih pogojih so sicer na voljo (v angleškem jeziku) tudi na spletni strani francoskega Ministrstva za Evropo in zunanje zadeve.

Cepljene osebe, ki v Francijo vstopajo iz presotalih držav, ne glede na barvni seznam, pa morajo poleg dokazila o cepljenju predložiti tud negativen PCR ali antigenski test. Ta za potnike iz "rdečih držav"  in "oranžnih držav" ne sme biti starejši od 48 ur, za potnike iz "škrlatnih držav" (Južna Afrika, Lesoto, Esvatini) pa antigenski test ne sme biti starejši od 24 ur, PCR pa od 48 ur. Slednji morajo prav tako izkazati nujni razlog za vstop v Francijo (tranzit čez Francijo se šteje kot nujni razlog). 

 

Rdeči seznam

Na seznamu "rdečih držav" so države: Afganistan, Bocvana, Belorusija, Črna gora, Gruzija, Kongo, Malavi, Mauritius, Moldavija, Mozambik, Namibija, Nigerija, Pakistan, Rusija, Srbija, Surinam, Tanzanija, Turčija, Ukrajina, Zambija, Združene države Amerike, Zimbabve.

Necepljeni potniki iz teh držav bodo lahko v Francijo potovali le, če bodo lahko dokazali nujni razlog, med katerimi je tudi vsak tranzit do 24 ur v mednarodnem letališkem območju.

Izkazovanje nujnosti potovanja se prizna (lista za države rdečega območja):

 • Državljanom Francije, kot tudi njihovim partnerjem (zakonskemu partnerju, zunajzakonskemu partnerju ali parterju iz sklenjene oziroma nesklenjene zakonske zveze) in njunim otrokom.
 • Državljanom Evropske Unije oziroma državljanom Islandije, Norveške, Lihtenštajna, Švice in Združenega kraljestva ter njihovim ožjim družinskim članom (zakonec, zunajzakonski partner, partner iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze, ter njihovi otroci), s stalnim prebivališčem v Franciji.
 • Državljanom tretjih držav, imetnikom veljavnega turističnega vizuma oziroma veljavnega vizuma za dolgoročno bivanje, ki imetniku omogoča bivanje v Franciji oziroma eni izmed evropskih držav in s stalnim prebivališčem v Franciji (v poštev pride zgolj, če je bilo potovanje v Francijo izvedeno pred 31. januarjem 2021 oziroma utemeljeno z izkazovanjem nujnosti potovanja).
 • Državljanom tretjih držav, ki jim je z naslova pravice beguncev do združitve družine bil izdan vizum za dolgoročno bivanje, in ki jim je priznana subsidiarna zaščita ter apatridi.
 • Delavci napoteni na opravljanje nalog v sektorju cestnega, morskega ali zračnega transporta oziroma osebam, ki izvajajo prevozne storitve (kot denimo voznikom tovornih vozil, katerih prevoz blaga v gospodarskem prometu je namenjen za rabo v Franciji, prav tako, voznikom tovornih vozil v tranzitu oziroma voznikom, ki potujejo kot sopotniki do startne točke njihove poti).
 • Tuji državljani napoteni v diplomatsko ali konzularno misijo ali mednarodna organizacija s sedežem ali pisarno v Franciji, prav tako kot njihovi partnerji in otroci.
 • Osebe, ki potujejo v tranzitu manj kot 24 ur na mednarodnem območju.

 

Necepljeni potniki, starejši od 12 let morajo ob vstopu predložiti naslednje dokumente:

 • Potovalno potrdilo za vstop v Francijo ("Travel certificate to Metropolitan France"), na katerem navedejo nujni razlog,
 • negativen PCR (star največ 48 ur) ali hitri antigenski test (star največ 48 ur)
 • izjavo na čast ("Statement of honor"), da v zadnjih 48 urah niso imeli znakov okužbe s COVID, da niso bili v tveganem stiku, da sprejemajo hitro antigensko testiranja ob prihodu v Francijo in da se zavedajo, da jim bo ob vstopu odrejena 10-dnevna karantene na podlagi odločbe (slednje ne velja za potnike v tranzitu v mednarodnem letališkem območju največ 24 ur, razen v primeru pozitivnega rezultata hitrega anitgenskega testa, opravljenega ob vstopu v Francijo)

Dokumenta sta dostopna na spletni strani francoskega Ministrstva za notranje zadeve – izberite "TRAVEL TO/FROM A RED LIST COUNTRY", nato pod točko 2.1 –  "Travel certificate to Metropolitan France" in pod točko 2.2 –  "Statement of honor".

 

Oranžni seznam

Za vse ostale države, ki niso ne na zelenem, ne na rdečem seznamu, se šteje, da so na oranžnem seznamu.

Vsi potniki, starejši od 12 let, morajo ne glede na cepilni status za vstop v Francijo predložiti negativni antigenski ali PCR test na pristonost Covid-19, ki ni starejši od 48 ur, in izjavo na čast ("Statement of honor "), da v zadnjih 48 urah niso imeli znakov okužbe s COVID, da niso bili v tveganem stiku, da sprejemajo hitro antigensko testiranja ob prihodu v Francijo, da se zavežejo spoštovati 7-dnevno samoizolacijo in ob izteku samoizolacije opraviti PCR testiranje. Obrazec izjave na čast je dostopen na spletni strani francoskega Ministrstva za notranje zadeve – izberite "TRAVEL TO/FROM AN AMBER LIST COUNTRY", nato pod točko 2.1 –  "Statement of honor".

Necepljeni potniki pa morajo poleg testa dokazati tudi nujni razlog za potovanje, med katerimi je sicer tudi tranzit za državljane in rezidente držav EU ter njihove družinske člane, če preko Francije potujejo v domačo državo (brez časovne omejitve tranzita), ter vsak tranzit do 24 ur v mednarodnem letališkem območju.

Nujni razlog mora necepljeni potnik označiti na potovalnem potrdilu za vstop v Francijo ("Travel certificate to Metropolitan France", dostopen na spletni strani francoskega Ministrstva za notranje zadeve – izberite "TRAVEL TO/FROM AN AMBER LIST COUNTRY", nato pod točko 2.1 –  "Travel certificate to Metropolitan France"),

Izkazovanje nujnosti potovanja se prizna (lista za države oranžnega območja):

 • Državljanom Francije, kot tudi njihovim partnerjem (zakonskemu partnerju, zunajzakonskemu partnerju ali parterju iz sklenjene oziroma nesklenjene zakonske zveze) ter njunim otrokom.
 • Državljanom Evropske unije ter njihovim ožjim družinskim članom (zakonec, zunajzakonski partner, partner iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze, ter njihovi otroci), s stalnim prebivališčem v Franciji, ali, ki v tranzitu prek Francije vstopijo na teritorij države članice EU, kjer imajo stalno prebivališče ali v primeru, da vstopajo na teritorij države svojega državljanstva.
 • Državljanom tretjih držav, imetnikom veljavnega vizuma za dolgoročno bivanje, ki imetniku omogoča bivanje v Franciji oziroma eni izmed evropskih držav in s stalnim prebivališčem v Franciji ali, ki vstopajo, v tranzitu prek Francije, na teritorij države članice EU.
 • Državljanom tretjih držav, ki jim je z naslova pravice beguncev do združitve družine bil izdan vizum za dolgoročno bivanje, in ki jim je priznana subsidiarna zaščita ter apatridi.
 • Tuji pripadniki služb zdravstva ter raziskovalci, ki pomembno prispevajo v boju proti Covid-19, prav tako se izjeme priznajo njihovim partnerjem (zakonski partner, zunajzakonski partner ali partner iz sklenjene oziroma nesklenjene zakonske zveze, in to izkazuje z ustreznimi dokazili) ter njunim otrokom.
 • Tuji zdravstveni delavci ali raziskovalci, ki so kot pridruženi pripravniki povabljeni v boj proti Covid19, 
 • Državljanom tretjih držav, ki jim je bil izdan vizum tako imenovanega "globalnega talenta" (posebni vizum za visokokvalificirane delavce ter inovatorje, ki upošteva usposobljenost in spretnost prosilcev), kot tudi njihovim partnerjem (zakonski partner, zunajzakonski partner ali partner iz sklenjene oziroma nesklenjene zakonske zveze, in to izkazuje z ustreznimi dokazili) ter njunim otrokom,
 • Tuji študenti, ki študirajo v Franciji, delavci v transportu (cestni, zračni in pomorski), diplomati, ki v Franciji opravljajo diplomatsko in/ali konzularno dejavnost.

Avtoprevozniki

Avtoprevozniki morajo ob nadzoru predložiti evropski certifikat za delavce v mednarodnem prometnem sektorju v francoščini ali angleščini. Certifikati in podrobnejše informacije za avtoprevoznike so dostopni na spletni strani francoskega Ministrstva za notranje zadeve.

Vstop v Slovenijo za potnike iz Francije

Dnevna statistika števila novokuženih, opravljenih testov, hospitaliziranih, bolnikov na reanimaciji itd. je dostopna na posebnem spletnem mestu francoske vlade.

Francoske zdravstvene ustanove so osebe, ki imajo povišano telesno temperaturo ali občutek vročine, kašljajo in imajo težave z dihanjem, pozvali naj takoj stopijo v stik z zdravnikom, saj je hitro odkritje bolezni ključno za nadaljnji razvoj bolezni in širjenje epidemije. V primeru hujših zdravstvenih težav (oteženo dihanje) pa naj pokličejo urgentno službo SAMU na številko 15. Za predhoden posvet in vprašanja ob sumu na okužbo s Covid 19 je na voljo tudi brezplačna številka 0800 130 000. V primeru okužbe ali tveganega stika s Covid-19 od 3. januarja v Franciji veljajo nova pravila glede karantene oziroma samoizolacije.

Teste na prisotnost Covid-19 po metodi PCR je možno opraviti v številnih laboratorijih po državi, testiranje s hitrimi antigenskimi testi (rezultati v 15-ih minutah) pa je dostopno tudi v lekarnah. Cena PCR testa znaša 43,89 €, cena hitrega antigenskega testa pa 25€.

Cepljenje proti Covid-19 je možno tudi za slovenske državljane, podrobnejše informacije glede cepljenja so objavljene na spletni strani www.sante.fr.

Aktualne novice glede vpliva ukrepov na gospodarske dejavnosti objavljamo na Izvoznem oknu.