Veleposlaništvo RS Pariz /Konzularne informacije /Izredni dogodki v Franciji /Koronavirus (Covid-19) /

Koronavirus (Covid-19)

V Franciji so bili konec januarja 2020 potrjeni prvi trije primeri okužbe s koronavirusom v Evropi, in sicer pri osebah, ki so pripotovale s Kitajske. Od 17. marca naprej je na mejah z Nemčijo, Italijo, Španijo in Švico na določenih vstopnih točkah uveden nadzor in kateremukoli tujemu državljanu, razen pri tovornem prometu, se vstop v Francijo lahko zavrne. Izjeme so tuji državljani, ki  imajo v Franciji stalno ali začasno prebivališče, obmejni delavci in  drugi, ki imajo upravičen raztlog za vstop v Francijo. Več o možnosti vstopa v Francijo >>  Potniški tranzit čez Francijo je možen, a je treba dokazati, da gre za vračanje domov oziroma na naslov stalnega bivanja.

Od 11. maja 2020 so v Franciji spet odprte trgovine (razen velikih trgovskih centrov z nad 40.000 m2 površine), medtem ko bari in restavracije, kulturne ustanove (npr. Louvre) do nadaljnjega ostajajo zaprti. Prav tako zaenkrat ostajajo zaprte srednje šole in višji razredi (predmetna stopnja) osnovnih šol. Na fakultetah so odpovedana vsa predavanja v tem študijskem letu. V javnem transportu (metro, vlak, avtobus, taksi, letalo, souporaba avtomobila) je obvezno nošenje zaščitne maske. V pariški regiji je med 6.30 in 9.30 ter med 16. in 19 uro uporaba javnega prevoza namenjena le osebam, ki imajo nujni razlog za pot (odhod na delo, v šolo, k zdravniku, nujni družinski ali administrativni razlog), katerega morajo dokazati s posebnim potrdilom in dokazili, za nujno pot na delo pa mora posebni obrazec izpolniti še delodajalec.

Francija je z 11. majem tudi umaknila strogo omejitev gibanja tako, da posebna potrdila niso več potrebna za vsak izhod od doma, temveč le za potovanja več kot 100 km od doma oziroma izven departmaja bivanja. Takšna potovanja so dovoljena le zaradi nujnih (družinskih ali poklicnih) razlogov, pri čemer je potrebno pri sebi imeti izpolnjen poseben obrazec in potrebna dokazila, ki upravičujejo nujnost poti. Nadzor izvajajo varnostni organi, v primeru neupoštevanja ukrepa so predvidene finančne kazni. Slovenskim državljanom, ki bivajo ali iz nujnih razlogov potujejo ali prečkajo Francijo svetujemo upoštevanje omejitev in odločitev lokalnih oblasti ter upoštevanje splošnih nasvetov za preprečevanje okužbe. Hkrati opozarjamo, da Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije slovenskim državljanom odsvetuje vsa potovanja.

Od 8. aprila 2020 morajo tudi osebe, ki so v tranzitu čez francosko ozemlje (slovenski državljani, ki se v Slovenijo vračajo čez Francijo po kopnem ali z letali), izpolniti in podpisati poseben obrazec o tranzitu v francoščini ali angleščini, ki ga morajo imeti ob sebi v papirnati obliki ves čas tranzita oziroma že ob vkrcanju na letalo za Pariz. Ta ukrep velja za vse osebe, ki vstopijo v Francijo, poleg potnikov, ki se vračajo v Slovenijo, tudi za prevoznike blaga po kopenski ali morski poti, zdravstvene delavce, diplomate in zaposlene v mednarodnih organizacijah. Več informacij glede tranzita čez Francijo.

Francoske zdravstvene ustanove so osebe, ki imajo povišano telesno temperaturo ali občutek vročine, kašljajo in imajo težave z dihanjem, pozvali naj se ne odpravijo neposredno k zdravniku niti na bolnišnično urgenco, temveč pokličejo svojega zdravnika oziroma v primeru hujših zdravstvenih težav urgentno službo SAMU na številko 15. Za predhoden posvet in vprašanja ob sumu na okužbo s Covid 19 je na voljo brezplačna številka 0800 130 000.

Informacije in priporočila francoskih oblasti glede Covid-19 so zbrane na spletni strani francoske vlade (v francoščini), informativni listi so dostopni tudi v angleščini.

Informacije in priporočila slovenskih pristojnih organov so dostopni na spletni strani Vlade RS ali na telefonski številki klicnega centra 080 1404. Za dodatna vprašanja glede aktualnih razmer in pomoč slovenskim državljanom med bivanjem v Franciji smo na voljo tudi na Veleposlaništvu RS v Parizu, na telefonski številki + 33 1 44 96 50 60 oziroma na sloembassy.paris(at)gov.si, za nujne pirmere izven delovnega časa pa na številki + 33 6 30 52 83 21.

Aktualne novice glede vpliva ukrepov na gospodarske dejavnosti objavljamo na Izvoznem oknu.


Spletno stran posodabljamo sproti.