Veleposlaništvo RS Pariz /Konzularne informacije /Izredni dogodki v Franciji /Koronavirus (Covid-19) /

Koronavirus (Covid-19)

V Franciji so bili konec januarja 2020 potrjeni prvi trije primeri okužbe s koronavirusom v Evropi, in sicer pri osebah, ki so pripotovale s Kitajske. Od 17. marca je Francija na svojih mejah izvajala nadzor in uvedla omejitve vstopa v državo. S 15. junijem je odpravila vse omejitve na notranjih evropskih mejah, razen za potnike iz Španije in Velike Britanije >>

Od 15. junija 2020 so v Franciji sproščeni ukrepi omejitve gibanja, posebna potrdila niso več potrebna, a kljub temu je priporočljivo upoštevati osnovne zaščitne ukrepe (primerna razdalja, nošenje maske v zaprtih prostorih itd.). V javnem transportu (metro, vlak, avtobus, taksi, letalo, souporaba avtomobila) je nošenje maske obvezno. 

Omejitve so odpravljene tudi v pariški regiji (Île-de-France), a kljub temu nekatere večje kulturne ustanove zaenkrat ostajajo zaprte (muzej Louvre načrtuje odprtje 4. julija, Musée d'Orsay 23. junija, Eifflov stolp 25. junija), prav tako kino dvorane in diskoteke.

Od 8. aprila 2020 morajo osebe, ki so v tranzitu čez francosko ozemlje iz tretjih držav (slovenski državljani, ki se v Slovenijo vračajo čez Francijo po kopnem ali z letali), izpolniti in podpisati poseben obrazec o tranzitu v francoščini ali angleščini, ki ga morajo imeti ob sebi v papirnati obliki ves čas tranzita oziroma že ob vkrcanju na letalo za Pariz.

Francoske zdravstvene ustanove so osebe, ki imajo povišano telesno temperaturo ali občutek vročine, kašljajo in imajo težave z dihanjem, pozvali naj se ne odpravijo neposredno k zdravniku niti na bolnišnično urgenco, temveč pokličejo svojega zdravnika oziroma v primeru hujših zdravstvenih težav urgentno službo SAMU na številko 15. Za predhoden posvet in vprašanja ob sumu na okužbo s Covid 19 je na voljo brezplačna številka 0800 130 000.

Informacije in priporočila francoskih oblasti glede Covid-19 so zbrane na spletni strani francoske vlade (v francoščini), informativni listi so dostopni tudi v angleščini.

Informacije in priporočila slovenskih pristojnih organov so dostopni na spletni strani Vlade RS. Za dodatna vprašanja glede aktualnih razmer in pomoč slovenskim državljanom med bivanjem v Franciji smo na voljo tudi na Veleposlaništvu RS v Parizu, na telefonski številki + 33 1 44 96 50 60 oziroma na sloembassy.paris(at)gov.si, za nujne pirmere izven delovnega časa pa na številki + 33 6 30 52 83 21.

Aktualne novice glede vpliva ukrepov na gospodarske dejavnosti objavljamo na Izvoznem oknu.

Informacije glede potovanj in omejitvenih ukrepov po posameznih državah so zbrane na spletnem orodju Re-open EU.


Spletno stran posodabljamo sproti.