Veleposlaništvo RS Pariz /Konzularne informacije /Izredni dogodki v Franciji /Koronavirus (Covid-19) /

Koronavirus (Covid-19)

Območja previdnosti

V Franciji so bili konec januarja 2020 potrjeni prvi trije primeri okužbe s koronavirusom v Evropi, in sicer pri osebah, ki so pripotovale s Kitajske. Od 17. marca je Francija na svojih mejah izvajala nadzor in uvedla omejitve vstopa v državo. S 15. junijem je odpravila vse omejitve na notranjih evropskih mejah, razen za potnike iz Španije in Velike Britanije >>

Od 15. junija 2020 so v Franciji sproščeni ukrepi omejitve gibanja, posebna potrdila niso več potrebna, a kljub temu je potrebno upoštevati osnovne zaščitne ukrepe (primerna razdalja, nošenje maske v zaprtih prostorih, redno uimivanje oziroma razkuževanje rok). V javnem transportu (metro, vlak, avtobus, taksi, letalo, souporaba avtomobila) in vseh zaprtih javnih prostorih je nošenje maske obvezno. V nekaterih občinah oziroma mestih so maske obvezne tudi na prostem, in sicer na celotnem območju Pariza in nekaterih občinah na jugu Francije (Nica, Marseille, Montpellier itd.), medtem ko so ponekod maske na prostem obvezne le na bolj obljudenih ulicah, kjer ni mogoče zaogtoviti ustrezne razdalje med ljudmi. Neupoštevanje ukrepa se kaznuje z denarno globo 135 evrov. O obveznem nošenju mask na ulici odločajo posamezne lokalne oblasti, zato je pred obiskom posameznega francoskega mesta potrebno preveriti aktualna lokalna določila (seznam francoskih prefektur). 

Od 23. septembra 2020 so francoski departmaji glede na aktivnost kroženja virusa opredeljeni po območjih tveganja, in sicer na območja, kjer je potrebna previdnost (zone alerte), kjer je potrebna povečana previdnost (zone alerte renforcée) in kjer je potrebna maksimalna previdnost (zone alerte maximale). Za območja Aix-Marseille in Gvadelup velja maksimalna previdnost - od 26. 9. naprej velja popolno zaprtje barov in restavracij ter zaprtje vseh ustanov, odprtih za javnost, razen če obstaja že sprejet sanitarni protokol.

Za območja Pariza, Lille, Toulouse, Saint-Étienne, Rennes, Rouen, Grenoble, Montpellier, Bordeaux, Lyon in Nice velja povečana previdnost. V teh območjih je postavljena nova meja glede zborovanj - 1000 oseb (prej 5000), prepovedani so večji dogodki kot so praznovanja in  zabave, vključno študentske, velja prepoved zbiranja več kot 10 oseb v javnih prostorih, zaprtje športnih dvoran in telovadnic (prostorov, kjer je nošenje mask nemogoče), zaprtje dvoran za praznovanja in večnamenskih dvoran za zabavne aktivnosti, od 26. 9. je odrejeno zaprtje lokalov po 22. uri.

Od 8. aprila 2020 morajo osebe, ki so v tranzitu čez francosko ozemlje iz tretjih držav (slovenski državljani, ki se v Slovenijo vračajo čez Francijo po kopnem ali z letali iz tretjih držav, torej izven EU oziroma šengenskega prostora), izpolniti in podpisati poseben obrazec o tranzitu v francoščini ali angleščini, ki ga morajo imeti ob sebi v papirnati obliki ves čas tranzita oziroma že ob vkrcanju na letalo za Pariz.

Od 1. avgusta 2020 se dodatno zaostrujejo pogoji vstopa na teritorij celinske Francije za potnike iz nekaterih tretjih držav. Potniki iz Bahreina, Združenih Arabskih Emiratov, Združenih držav Amerike ter Paname od enajstega leta starosti morajo predložiti rezultat virološkega testiranja (npr. PCR test), ki kaže, da potnik ni okužen s Covid-19 in mora biti opravljen v manj kot 72 urah pred letom. To velja tudi za potnike, ki so v Franciji le v tranzitu.

Potniki iz držav Južnoafriška republika, Alžirija, Brazilija, Indija, Izrael, Kuvajt, Madagaskar, Oman, Peru, Katar, Srbija ter Turčija, ki rezultatov virološkega testa ne morejo predložiti, bodo ob prihodu na letališču usmerili na kontrolno točko, ki bo izvedla testiranje.

V avgustu 2020 je, tako kot drugod po Evropi, tudi v Franciji število novookuženih začelo naraščati, a se dnevno opravi tudi bistveno več testov. Dnevna statistika števila novokuženih, opravljenih testov, hospitaliziranih, bolnikov na reanimaciji itd.je dostopna na posebnem spletnem mestu francoske vlade.

Francoske zdravstvene ustanove so osebe, ki imajo povišano telesno temperaturo ali občutek vročine, kašljajo in imajo težave z dihanjem, pozvali naj se ne odpravijo neposredno k zdravniku niti na bolnišnično urgenco, temveč pokličejo svojega zdravnika oziroma v primeru hujših zdravstvenih težav urgentno službo SAMU na številko 15. Za predhoden posvet in vprašanja ob sumu na okužbo s Covid 19 je na voljo brezplačna številka 0800 130 000. Obvezna samoizolacija oziroma karantena v primeru tveganega stika z okuženim je z 11. septembrom skrajšana iz 14 na 7 dni.

Informacije in priporočila francoskih oblasti glede Covid-19 so zbrane na spletni strani francoske vlade (v francoščini), informativni listi so dostopni tudi v angleščini.

Vlada RS je 20. avgusta 2020 zaradi poslabšane epidemiološke slike Francijo uvrstila na t.i. rumeni seznam držav, kar pomeni, da lahko iz Francije v Slovenijo od 21. avgusta 2020 do nadaljnjega brez karantene vstopijo slovenski državljani ne glede na njihovo stalno ali začasno prebivališče ter njihove ožje družinske člane, ki potujejo skupaj z njimi, in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če prihajajo iz območja držav članic EU oziroma šengenskega območja. Sprotne informacije objavljamo pod zavihkom Novice.

Informacije in priporočila slovenskih pristojnih organov so dostopni na spletni strani Vlade RS. Za dodatna vprašanja glede aktualnih razmer in pomoč slovenskim državljanom med bivanjem v Franciji smo na voljo tudi na Veleposlaništvu RS v Parizu, na telefonski številki + 33 1 44 96 50 60 oziroma na sloembassy.paris(at)gov.si, za nujne pirmere izven delovnega časa pa na številki + 33 6 30 52 83 21.

Aktualne novice glede vpliva ukrepov na gospodarske dejavnosti objavljamo na Izvoznem oknu.

Informacije glede potovanj in omejitvenih ukrepov po posameznih državah so zbrane na spletnem orodju Re-open EU.


Spletno stran posodabljamo sproti.