Veleposlaništvo RS Pariz /Konzularne informacije /Izredni dogodki v Franciji /Koronavirus (Covid-19) /

Koronavirus (Covid-19)

Posodobljeno 01.08.2022

Za vstop v Francijo zaradi covida-19 ni več omejitev.

S 1. avgustom 2022 Francija ukinja PCT pogoj za vstop v Francijo. PCT pogoj ni potreben za vstop na javna mesta in do storitev.

Obrazna maska je obvezna v zdravstvenih ustanovah, domovih za starejše in zavodih za ranljive skupine.

Uporaba obrazne maske je zelo priporočena v zaprtih prostorih in v sredstvih javnega prevoza.

 

Tranzit čez Francijo

Tranzit čez francoska letališča - potniki, ki imajo povezan let in ostanejo v mednarodnem območju letališča, morajo še pred vkrcanjem na prvo letalo izpolnjevati vse pogoje za vstop v državo končne destinacije.

Avtoprevozniki

Avtoprevozniki morajo ob nadzoru predložiti evropski certifikat za delavce v mednarodnem prometnem sektorju v francoščini ali angleščini. Certifikati in podrobnejše informacije za avtoprevoznike so dostopni na spletni strani francoskega Ministrstva za notranje zadeve.

 

Vstop v Slovenijo za potnike iz Francije

Dnevna statistika števila novokuženih, opravljenih testov, hospitaliziranih, bolnikov na reanimaciji itd. je dostopna na posebnem spletnem mestu francoske vlade.

Francoske zdravstvene ustanove so osebe, ki imajo povišano telesno temperaturo ali občutek vročine, kašljajo in imajo težave z dihanjem, pozvali naj takoj stopijo v stik z zdravnikom, saj je hitro odkritje bolezni ključno za nadaljnji razvoj bolezni in širjenje epidemije. V primeru hujših zdravstvenih težav (oteženo dihanje) pa naj pokličejo urgentno službo SAMU na številko 15. Za predhoden posvet in vprašanja ob sumu na okužbo s Covid 19 je na voljo tudi brezplačna številka 0800 130 000. V primeru okužbe ali tveganega stika s Covid-19 od 3. januarja v Franciji veljajo nova pravila glede karantene oziroma samoizolacije.

Teste na prisotnost Covid-19 po metodi PCR je možno opraviti v številnih laboratorijih po državi, testiranje s hitrimi antigenskimi testi (rezultati v 15-ih minutah) pa je dostopno tudi v lekarnah. Cena PCR testa znaša 43,89 €, cena hitrega antigenskega testa pa 25€.

Cepljenje proti Covid-19 je možno tudi za slovenske državljane, podrobnejše informacije glede cepljenja so objavljene na spletni strani www.sante.fr.

Aktualne novice glede vpliva ukrepov na gospodarske dejavnosti objavljamo na Izvoznem oknu.