Veleposlaništvo RS Pariz /Konzularne informacije /Izredni dogodki v Franciji /Koronavirus (Covid-19) /

Koronavirus (Covid-19)

Posodobljeno 1.12.2021

Od 9. avgusta 2021 dalje je za vstop v kavarne, bare in restavracije (tudi terase!), kulturne ustanove in druge objekte prostočasne dejavnost, nekatere nakupovalne centre, kulturne ustanove, bolnišnice, domove starejših, zdravstveno-socialne zavode ter za vsa potovanja z letalom, vlakom in avtobusom pri daljših razdaljah (med regijami) obvezno COVID potrdilo (PCT pogoj) za vse polnoletne osebe.
Za osebe med 12. in 17. letom starosti je pogoj PCT oziroma COVID potrdila začel veljati s 30. septembrom 2021. Od 15. oktobra 2021 so testi na Covid-19 v Franciji plačljivi, in sicer od 22 do 25 evrov za hitri antigenski test (ob nedeljah tudi 30 evrov) in najmanj 44 evrov za PCR test. Hitre antigenske teste se lahko opravi tudi v lekarnah. Veljavnost PCR ali antigenskega testa je 24 ur.

Od 15. decembra naprej bo PCT potrdilo za osebe, starejše od 65 let, in osebe, cepljene s cepivom Janssen, veljavno le, če bodo prejele tretji oziroma poživitveni odmerek cepiva.

Za neupoštevanje ukrepov PCT je predvidena denarna kazen v višini 135 evrov.

Z 20. junijem 2021 je na celotnem območju celinske Francije ukinjena t.i. policijska ura. Maske na prostem so obvezne v nekaterih departmajih, ter povsod na tržnicah, v čakalnih vrstah, večjih skupinah na prostem ipd. - povsod pa so obvezne v vseh notranjih prostorih, vključno z javnim prevozom.

Podrobnejše veljavne ukrepe v Franciji si lahko (v angleščini) preberete na spletni strani francoske vlade.

O morebitnih dodatnih ukrepih glede na lokalno epidemiološko sliko odločajo lokalne oblasti, zato je pred obiskom posameznega francoskega mesta potrebno preveriti aktualna lokalna določila (seznam francoskih prefektur).

 

Vstop oziroma tranzit čez Francijo

Podrobnejše informacije o vstopnih pogojih so na voljo (v angleškem jeziku) na spletni strani francoskega Ministrstva za Evropo in zunanje zadeve.

Od 1. julija dalje Francija priznava EU digitalno COVID potrdilo (o cepljenju, o PCR testiranju, o HAG testiranju, o prebolelosti), ki ga v Sloveniji izdaja NIJZ (Več informacij: www.cepimose.si).

 

CEPLJENI POTNIKI:

Cepljene osebe iz držav evropskega prostora (torej tudi iz Slovenije) lahko vstopijo v Francijo brez omejitev.*

* Francija upošteva le cepiva, ki jih priznava Evropska agencija za zdravila (EMA), in sicer: Pfizer, Moderna, AstraZeneca (Vaxzevria in Covishield) in Johnson & Johnson. Oseba velja za cepljeno:

 • 7 dni po 2. odmerku cepiva Pfizer, Moderna ali AstraZeneca;
 • 28 dni po odmerku cepiva Johnson & Johnson;
 • 7 dni po odmerku cepiva za osebe, ki so COVID prebolele.

Cepljene osebe, ki v Francijo vstopajo iz presotalih držav, ne glede na barvni seznam, pa morajo poleg dokazila o cepljenju predložiti tud negativen PCR ali antigenski test. Ta za potnike iz "rdečih držav" (Afganistan, Belorusija, Brazilija, Kostarika, Kuba, Gruzija, Moldavija, Črna gora, Pakistan, Rusija, Srbija, Surinam, Turčija, Ukrajina) in "oranžnih držav" (vse, ki niso na zelenem, rdečem ali škrlatnem) ne sme biti starejši od 48 ur, za potnike iz "škrlatnih držav" (Južna Afrika, Lesoto, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Namibija, Esvatini, Malavi, Zambija in Mavricij) pa antigenski test ne sme biti starejši od 24 ur, PCR pa od 48 ur. Slednji morajo prav tako izkazati nujni razlog za vstop v Francijo (tranzit čez Francijo se šteje kot nujni razlog). 

Vsi potniki morajo izpolniti izjavo na čast, ki je na voljo na spletni strani francoskega Ministrstva za notranje zadeve – za vstop iz Slovenije izberite "TRAVEL TO/FROM A GREEN LIST COUNTRY OR TERRITORY" –  na dnu strani je objavljen dokument "Statement of honor".

Dodatni vstopni pogoji za Korziko (veljajo za prihode iz vseh držav, kot tudi za prihod iz ostalih francoskih regij)

V veljavi so enaki vstopni pogoji, z naslednjo razliko :

 • potrebna je izjava na čast, ki jo morajo izpolniti in podpisati vsi potniki, starejši od 12 let.

 

NECEPLJENI POTNIKI:

Opozarjamo, da umestitev določene države ali regije EU na barvne sezname po kriterijih ECDC ne vpliva nujno na vstopne pogoje, ki jih določajo države članice vsaka zase. Francija ima zaenkrat vse evropske države (poleg nekaterih drugih) na zelenem seznamu (ni potrebno izkazati nujnega razloga za potovanje), toda z nekaj izjemami, med katerimi je tudi Slovenija, za necepljene potnike.

Za necepljene potnike, ki prihajajo iz Slovenije (tudi preostalega evropskega območja) veljajo naslednji vstopni pogoji:

 • necepljeni potniki, stari 12 let ali več: zahteva se negativen PCR ali hitri antigenski test, opravljen največ 24 ur pred odhodom ali EU digitalno COVID potrdilo o testiranju;
 • osebe, ki so COVID prebolele: zahteva se EU digitalno COVID potrdilo o prebolelosti (veljavno od 11. dneva po okužbi in do 6 mesecev po okužbi).

 

Za necepljene potnike, ki prihajajo iz drugih držav na zelenem seznamu (Argentina, Avstralija, Bahrajn, Kanada, Hongkong, Japonska, Jordanija, Libanon, Nova Zelandija, Savdska Arabija, Senegal, Južna Koreja, Tajvan, Katar, Komori, Kuvajt, Ruanda, Urugvaj, Vanuatu in Združeni arabski emirati), veljajo naslednji vstopni pogoji:

 • necepljeni potniki, stari 12 let ali več: zahteva se negativen PCR ali hitri antigenski test, opravljen največ 48 ur pred odhodom ali EU digitalno COVID potrdilo o testiranju;
 • osebe, ki so COVID prebolele: zahteva se EU digitalno COVID potrdilo o prebolelosti (veljavno od 11. dneva po okužbi in do 6 mesecev po okužbi).

Vsi potniki morajo izpolniti izjavo na čast, ki je na voljo na spletni strani francoskega Ministrstva za notranje zadeve – za potovanje iz Slovenije izberite "TRAVEL TO/FROM A GREEN LIST COUNTRY OR TERRITORY" –  na dnu strani je objavljen dokument "Statement of honor".

 

Dodatni vstopni pogoji za Korziko (veljajo za prihode iz vseh držav, kot tudi za prihod iz ostalih francoskih regij)

V veljavi so enaki vstopni pogoji, z naslednjo razliko :

 • potrebna je izjava na čast, ki jo morajo izpolniti in podpisati vsi potniki, starejši od 12 let.

 

Rdeči seznam


Na seznamu "rdečih držav" so države: Afganistan, Belorusija, Brazilija, Kostarika, Kuba, Gruzija, Moldavija, Črna gora, Pakistan, Rusija, Srbija, Surinam, Turčija, Ukrajina.

Necepljeni potniki iz teh držav bodo lahko v Francijo potovali le, če bodo lahko dokazali nujni razlog, med katerimi je tudi vsak tranzit do 24 ur v mednarodnem letališkem območju.

Izkazovanje nujnosti potovanja se prizna (lista za države rdečega območja):

 • Državljanom Francije, kot tudi njihovim partnerjem (zakonskemu partnerju, zunajzakonskemu partnerju ali parterju iz sklenjene oziroma nesklenjene zakonske zveze) in njunim otrokom.
 • Državljanom Evropske Unije oziroma državljanom Islandije, Norveške, Lihtenštajna, Švice in Združenega kraljestva ter njihovim ožjim družinskim članom (zakonec, zunajzakonski partner, partner iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze, ter njihovi otroci), s stalnim prebivališčem v Franciji.
 • Državljanom tretjih držav, imetnikom veljavnega turističnega vizuma oziroma veljavnega vizuma za dolgoročno bivanje, ki imetniku omogoča bivanje v Franciji oziroma eni izmed evropskih držav in s stalnim prebivališčem v Franciji (v poštev pride zgolj, če je bilo potovanje v Francijo izvedeno pred 31. januarjem 2021 oziroma utemeljeno z izkazovanjem nujnosti potovanja).
 • Državljanom tretjih držav, ki jim je z naslova pravice beguncev do združitve družine bil izdan vizum za dolgoročno bivanje, in ki jim je priznana subsidiarna zaščita ter apatridi.
 • Delavci napoteni na opravljanje nalog v sektorju cestnega, morskega ali zračnega transporta oziroma osebam, ki izvajajo prevozne storitve (kot denimo voznikom tovornih vozil, katerih prevoz blaga v gospodarskem prometu je namenjen za rabo v Franciji, prav tako, voznikom tovornih vozil v tranzitu oziroma voznikom, ki potujejo kot sopotniki do startne točke njihove poti).
 • Tuji državljani napoteni v diplomatsko ali konzularno misijo ali mednarodna organizacija s sedežem ali pisarno v Franciji, prav tako kot njihovi partnerji in otroci.
 • Osebe, ki potujejo v tranzitu manj kot 24 ur na mednarodnem območju.

 

Necepljeni potniki, starejši od 12 let morajo ob vstopu predložiti naslednje dokumente:

 • Potovalno potrdilo za vstop v Francijo ("Travel certificate to Metropolitan France"), na katerem navedejo nujni razlog,
 • negativen PCR (star največ 48 ur) ali hitri antigenski test (star največ 48 ur)
 • izjavo na čast ("Statement of honor"), da v zadnjih 48 urah niso imeli znakov okužbe s COVID, da niso bili v tveganem stiku, da sprejemajo hitro antigensko testiranja ob prihodu v Francijo in da se zavedajo, da jim bo ob vstopu odrejena 10-dnevna karantene na podlagi odločbe (slednje ne velja za potnike v tranzitu v mednarodnem letališkem območju največ 24 ur, razen v primeru pozitivnega rezultata hitrega anitgenskega testa, opravljenega ob vstopu v Francijo)

Dokumenta sta dostopna na spletni strani francoskega Ministrstva za notranje zadeve – izberite "TRAVEL TO/FROM A RED LIST COUNTRY", nato pod točko 2.1 –  "Travel certificate to Metropolitan France" in pod točko 2.2 –  "Statement of honor".

 

Oranžni seznam


Za vse ostale države, ki niso ne na zelenem, ne na rdečem seznamu, se šteje, da so na oranžnem seznamu.

Necepljeni potniki bodo lahko v Francijo vstopili le, če bodo lahko dokazali nujni razlog, med katerimi je tudi tranzit za državljane in rezidente držav EU ter njihove družinske člane, če preko Francije potujejo v domačo državo (brez časovne omejitve tranzita), ter vsak tranzit do 24 ur v mednarodnem letališkem območju.

Izkazovanje nujnosti potovanja se prizna (lista za države oranžnega območja):

 • Državljanom Francije, kot tudi njihovim partnerjem (zakonskemu partnerju, zunajzakonskemu partnerju ali parterju iz sklenjene oziroma nesklenjene zakonske zveze) ter njunim otrokom.
 • Državljanom Evropske Unije oziroma državljanom Islandije, Norveške, Lihtenštajna, Švice in Združenega kraljestva ter njihovim ožjim družinskim članom (zakonec, zunajzakonski partner, partner iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze, ter njihovi otroci), s stalnim prebivališčem v Franciji, ali, ki v tranzitu prek Francije vstopijo na teritorij države članice EU oziroma Islandije, Norveške, Lihtenštajna, Švice in Združenega kraljestva, kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče ali v primeru, da vstopajo na teritorij države svojega državljanstva.
 • Državljanom tretjih držav, imetnikom veljavnega turističnega vizuma oziroma veljavnega vizuma za dolgoročno bivanje, ki imetniku omogoča bivanje v Franciji oziroma eni izmed evropskih držav in s stalnim prebivališčem v Franciji ali, ki vstopajo, v tranzitu prek Francije, na teritorij države članice EU oziroma Islandije, Norveške, Lihtenštajna, Švice in Združenega kraljestva, kjer imajo tudi prijavljeno stalno prebivališče.
 • Državljanom Združenega Kraljestva in njihovim družinskim članom, zaščitenih s strani izstopnega sporazuma Združenega Kraljestva in Severne Irske iz EU in EURATOM-a. Britanskim funkcionarjem, ki mejo prehajajo zaradi izvršitve uradne naloge, pripadnikom mejne policije, carinikom. Delavcem, ki delajo v predoru pod Rokavskim prelivom (predvsem za delo, ki se nanaša na opravljanje gradbenih, vzdrževalnih ter varnostnih del v predoru).
 • Državljanom tretjih držav, ki jim je z naslova pravice beguncev do združitve družine bil izdan vizum za dolgoročno bivanje, in ki jim je priznana subsidiarna zaščita ter apatridi.
 • Tuji pripadniki služb zdravstva ter raziskovalci, ki pomembno prispevajo v boju proti Covid-19, prav tako se izjeme priznajo njihovim partnerjem (zakonski partner, zunajzakonski partner ali partner iz sklenjene oziroma nesklenjene zakonske zveze, in to izkazuje z ustreznimi dokazili) ter njunim otrokom.
 • Tuji zdravstveni delavci ali raziskovalci, ki so kot pridruženi pripravniki povabljeni v boj proti Covid19. 
 • Državljanom tretjih držav, ki jim je bil izdan vizum tako imenovanega "globalnega talenta" (posebni vizum za visokokvalificirane delavce ter inovatorje, ki upošteva usposobljenost in spretnost prosilcev), kot tudi njihovim partnerjem (zakonski partner, zunajzakonski partner ali partner iz sklenjene oziroma nesklenjene zakonske zveze, in to izkazuje z ustreznimi dokazili) ter njunim otrokom.

Necepljeni potniki, starejši od 12 let bodo morali ob vstopu predložiti naslednje dokumente:

 • negativen PCR (star največ 72 ur) ali hitri antigenski test (star največ 48 ur),
 • necepljeni potniki, ki prihajajo iz Združenega Kraljestva, morajo predložiti negativen PCR ali hitri antigenski test, opravljen največ 24 ur pred odhodom,
 • potovalno potrdilo za vstop v Francijo ("Travel certificate to Metropolitan France"), na katerem navedejo nujni razlog,
 • izjavo na čast ("Statement of honor "), da v zadnjih 48 urah niso imeli znakov okužbe s COVID, da niso bili v tveganem stiku, da sprejemajo hitro antigensko testiranja ob prihodu v Francijo, da se zavežejo spoštovati 7-dnevno samoizolacijo in ob izteku samoizolacije opraviti PCR testiranje.

Dokumenta sta dostopna na spletni strani francoskega Ministrstva za notranje zadeve – izberite "TRAVEL TO/FROM AN AMBER LIST COUNTRY", nato pod točko 2.1 –  "Travel certificate to Metropolitan France" in pod točko 2.2 –  "Statement of honor".

 

Avtoprevozniki

Avtoprevozniki morajo ob nadzoru predložiti evropski certifikat za delavce v mednarodnem prometnem sektorju v francoščini ali angleščini. Certifikati in podrobnejše informacije za avtoprevoznike so dostopni na spletni strani francoskega Ministrstva za notranje zadeve.

Vstop v Slovenijo za potnike iz Francije

Dnevna statistika števila novokuženih, opravljenih testov, hospitaliziranih, bolnikov na reanimaciji itd. je dostopna na posebnem spletnem mestu francoske vlade.

Francoski departmaji so že od 23. septembra 2020 glede na aktivnost kroženja virusa opredeljeni po območjih tveganja, in sicer na območja, kjer je potrebna previdnost (zone alerte), kjer je potrebna povečana previdnost (zone alerte renforcée) in kjer je potrebna maksimalna previdnost (zone alerte maximale). 14. oktobra 2020 so bile razglašene izredne zdravstvene razmere za celotno območje Francije, v nekaterih mestih je bila uvedena tudi t.i. policijska ura. Ob 30. oktobra do 14. decembra je veljala stroga omejitev gibanja; s 15. decembrom je bil ta ukrep odpravljen, veljati pa je začela t.i. policijska ura med 20. in 6. uro. Z 20. junijem je bila policijska ura ukinjena.

Francoske zdravstvene ustanove so osebe, ki imajo povišano telesno temperaturo ali občutek vročine, kašljajo in imajo težave z dihanjem, pozvali naj takoj stopijo v stik z zdravnikom, saj je hitro odkritje bolezni ključno za nadaljnji razvoj bolezni in širjenje epidemije. V primeru hujših zdravstvenih težav (oteženo dihanje) pa naj pokličejo urgentno službo SAMU na številko 15. Za predhoden posvet in vprašanja ob sumu na okužbo s Covid 19 je na voljo tudi brezplačna številka 0800 130 000. Obvezna samoizolacija oziroma karantena v primeru tveganega stika z okuženim je bila z 11. septembrom 2020 skrajšana s 14 na 7 dni. V primeru pozitivnega testa na Covid.19 pa je potrebna 10-dnevna samoizolacija, tudi za nesimptomatske osebe.

Teste na prisotnost Covid-19 po metodi PCR je možno opraviti v številnih laboratorijih po državi, testiranje s hitrimi antigenskimi testi (rezultati v 15-ih minutah) pa je dostopno tudi v lekarnah. Cena PCR testa znaša 43,89 €, cena hitrega antigenskega testa pa 25€.

Cepljenje proti Covid-19 je možno tudi za slovenske državljane, podrobnejše informacije glede cepljenja so objavljene na spletni strani www.sante.fr.

Informacije in priporočila francoskih oblasti glede Covid-19 so zbrane na spletni strani francoske vlade (v francoščini), informativni listi so dostopni tudi v angleščini.

Aktualne novice glede vpliva ukrepov na gospodarske dejavnosti objavljamo na Izvoznem oknu.