Veleposlaništvo RS Pariz /Konzularne informacije /Izredni dogodki v Franciji /Koronavirus (Covid-19) /

Koronavirus (Covid-19)

V Franciji so bili konec januarja 2020 potrjeni prvi trije primeri okužbe s koronavirusom v Evropi, in sicer pri osebah, ki so pripotovale s Kitajske. Od 17. marca naprej je na mejah z Nemčijo, Italijo, Španijo in Švico na določenih vstopnih točkah uveden nadzor in kateremukoli tujemu državljanu se vstop v Francijo lahko zavrne. Izjeme so tuji državljani, ki  imajo v Franciji stalno ali začasno prebivališče, obmejni delavci in  tuji zdravstveni delavci, ki so prišli na pomoč v boju proti virusu Covid-19. Potniški tranzit čez Francijo je možen, a je treba dokazati, da gre za vračanje domov oziroma na naslov stalnega bivanja.

Prisotnost virusa Covid-19 je potrjena v vseh francoskih regijah, trenutno je največ primerov potrjenih v naslednjih 5 regijah: Ile-de-France, Grand-Est, Auvergne-Rhône-Alpes, Hauts-de-France in Bourgogne-Franche-Comté. Dnevno posodobljeni podatki po posameznih regijah so dostopni na http://bit.ly/38GtQ3V.        

Od 15. marca 2020 naprej so v Franciji zaprte vse trgovine (razen tistih z živili), restavracije, bari, kulturne ustanove, smučišča itd, od 16. marca so zaprti vsi vrtci, šole in fakultete, javni prevoz je ohromljen. S 17. marcem je uvedena 15-dnevna stroga omejitev gibanja in druženja, kar pomeni, da lahko prebivalci Francije in francoskih čezmorskih ozemelj (ne glede na nacionalnost ali funkcijo) svoj dom zapustijo le v primeru nujnih nakupov (le en družinski član), obiska pri zdravniku ali odhoda na delo. Za vsak izhod morajo izpolniti poseben obrazec, ki ga morajo imeti pri sebi ves čas izhoda. Varnostni organi bodo izvajali nadzor, v primeru neupoštevanja ukrepa so napovedane kazni. Slovenskim državljanom, ki bivajo ali iz nujnih razlogov potujejo ali prečkajo Francijo svetujemo upoštevanje omejitev in odločitev lokalnih oblasti ter upoštevanje splošnih nasvetov za preprečevanje okužbe. Hkrati opozarjamo, da Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije slovenskim državljanom odsvetuje vsa potovanja.

Francoske zdravstvene ustanove so osebe, ki imajo povišano telesno temperaturo ali občutek vročine, kašljajo in imajo težave z dihanjem, pozvali naj se ne odpravijo neposredno k zdravniku niti na bolnišnično urgenco, temveč pokličejo urgentno službo SAMU na številko 15 in navedejo kraj, iz katerega so pripotovale. Za predhoden posvet in vprašanja je na voljo brezplačna številka 0800 130 000.

Informacije in priporočila francoskih oblasti glede Covid-19 so zbrane na spletni strani francoske vlade (v francoščini), informativni listi so dostopni tudi v angleščini.

Informacije in priporočila slovenskih pristojnih organov so dostopni na spletni strani Vlade RS ali na telefonski številki klicnega cenrta 080 1404. Za dodatna vprašanja glede aktualnih razmer in pomoč slovenskim državljanom med bivanjem v Franciji smo na voljo tudi na Veleposlaništvu RS v Parizu, na telefonski številki + 33 1 44 96 50 60 oziroma na sloembassy.paris(at)gov.si, za nujne pirmere izven delovnega časa pa na številki + 33 6 30 52 83 21.


Spletno stran posodabljamo sproti.