Veleposlaništvo RS Pariz /Konzularne informacije /Izredni dogodki v Franciji /Koronavirus (Covid-19) /

Koronavirus (Covid-19)

V Franciji so bili konec januarja 2020 potrjeni prvi trije primeri okužbe s koronavirusom v Evropi, in sicer pri osebah, ki so pripotovale s Kitajske. Od 17. marca je Francija na svojih mejah izvajala nadzor in uvedla omejitve vstopa v državo. S 15. junijem je odpravila vse omejitve na notranjih evropskih mejah, razen za potnike iz Španije in Velike Britanije >>

Od 15. junija 2020 so v Franciji sproščeni ukrepi omejitve gibanja, posebna potrdila niso več potrebna, a kljub temu je priporočljivo upoštevati osnovne zaščitne ukrepe (primerna razdalja, nošenje maske v zaprtih prostorih itd.). V javnem transportu (metro, vlak, avtobus, taksi, letalo, souporaba avtomobila) in vseh zaprtih javnih prostorih je nošenje maske obvezno. V nekaterih občinah (npr. Quiberon) so maske obvezne tudi na bolj obljudenih ulicah, kjer ni mogoče zaogtoviti ustrezne razdalje med ljudmi.

Od 8. aprila 2020 morajo osebe, ki so v tranzitu čez francosko ozemlje iz tretjih držav (slovenski državljani, ki se v Slovenijo vračajo čez Francijo po kopnem ali z letali iz tretjih držav, torej izven EU oziroma šengenskega prostora), izpolniti in podpisati poseben obrazec o tranzitu v francoščini ali angleščini, ki ga morajo imeti ob sebi v papirnati obliki ves čas tranzita oziroma že ob vkrcanju na letalo za Pariz.

Od 1. avgusta 2020 se dodatno zaostrujejo pogoji vstopa na teritorij celinske Francije za potnike iz nekaterih tretjih držav. Potniki iz Bahreina, Združenih Arabskih Emiratov, Združenih držav Amerike ter Paname od enajstega leta starosti morajo predložiti rezultat virološkega testiranja (npr. PCR test), ki kaže, da potnik ni okužen s Covid-19 in mora biti opravljen v manj kot 72 urah pred letom. To velja tudi za potnike, ki so v Franciji le v tranzitu.

Potniki iz držav Južnoafriška republika, Alžirija, Brazilija, Indija, Izrael, Kuvajt, Madagaskar, Oman, Peru, Katar, Srbija ter Turčija, ki rezultatov virološkega testa ne morejo predložiti, bodo ob prihodu na letališču usmerili na kontrolno točko, ki bo izvedla testiranje.

Francoske zdravstvene ustanove so osebe, ki imajo povišano telesno temperaturo ali občutek vročine, kašljajo in imajo težave z dihanjem, pozvali naj se ne odpravijo neposredno k zdravniku niti na bolnišnično urgenco, temveč pokličejo svojega zdravnika oziroma v primeru hujših zdravstvenih težav urgentno službo SAMU na številko 15. Za predhoden posvet in vprašanja ob sumu na okužbo s Covid 19 je na voljo brezplačna številka 0800 130 000.

Informacije in priporočila francoskih oblasti glede Covid-19 so zbrane na spletni strani francoske vlade (v francoščini), informativni listi so dostopni tudi v angleščini.

Informacije in priporočila slovenskih pristojnih organov so dostopni na spletni strani Vlade RS. Za dodatna vprašanja glede aktualnih razmer in pomoč slovenskim državljanom med bivanjem v Franciji smo na voljo tudi na Veleposlaništvu RS v Parizu, na telefonski številki + 33 1 44 96 50 60 oziroma na sloembassy.paris(at)gov.si, za nujne pirmere izven delovnega časa pa na številki + 33 6 30 52 83 21.

Aktualne novice glede vpliva ukrepov na gospodarske dejavnosti objavljamo na Izvoznem oknu.

Informacije glede potovanj in omejitvenih ukrepov po posameznih državah so zbrane na spletnem orodju Re-open EU.


Spletno stran posodabljamo sproti.