Veleposlaništvo RS Pariz /Konzularne informacije /Obvezne okoljske vinjete v Franciji /

Obvezne okoljske nalepke Crit'air

Pariz skupaj s širšo regijo Ile de France, pa tudi druga francoska mesta so že leta 2016 proglasila "območje nižjih izpustov" in od voznikov zahtevajo t.i. nalepko Crit'Air (certifikat kakovosti zraka), ki označuje okoljski razred vozila glede na njegovo energetsko učinkovitost.

V Franciji sta sicer uvedena dva tipa zelenih območij:

  • območja občasnega omejevanja prometa ("zone de protection de l' air départementale" - ZPA), ki zajemajo širša geografska območja in se aktivirajo v primerih visoke onesnaženosti zraka ter veljajo le nekaj dni, in
  • območja stalnega omejevanja prometa (“zones à circulation restreinte" - ZCR), kjer omejitve veljajo čez celo leto (Pariz, Grenoble, Lile, Lyon, Strasbourg in Toulouse; v prihodnje tudi druga mesta)

Z ukrepom želijo francoska mesta zmanjšati zdravju škodljive emisije, ki jih povzročajo zlasti stara in dizelska vozila, ter hkrati spodbuditi uporabo energetsko učinkovitejših, varčnejših in čistejših vozil. Okoljske nalepke, ki morajo biti nalepljene na vetrobransko steklo, so obvezne za vsa vozila od ponedeljka do petka, med 8. in 20. uro.

Crit'Air nalepke so razdeljene v šest kategorij (označene po različnih barvah). Razvrstitev v posamezno kategorijo je odvisna od vrste vozila (osebni avtomobil, dvokolesnik, lahka in težka tovorna vozila, avtobusi,…), leta registracije oziroma letnika vozila, energetske učinkovitosti in količine izpustov v okolje. Kategorije so sledeče:

   Zelena Crit'Air (E) nalepka za hidrogena in električna vozila;

   Vijolična Crit'Air (1) nalepka za vozila z bencinskim motorjem Euro 5 in 6, registrirana po 1. januarju 2011;

   Rumena Crit'Air (2) nalepka za vozila Euro 4, registrirana med 1. januarjem in 31. decembrom 2010; vozila Euro 5 in 6, registrirana po 1. januarju 2011;

  Oranžna Crit'Air (3) nalepka za vozila Euro 2 in 3, registrirana med 1. januarjem 1997 in 31. decembrom 2005, vozila Euro 4, registrirana med 1. januarjem in 31. decembrom 2010;

  Rjava Crit'Air (4) nalepka za vozila Euro 3, registrirana med 1. januarjem in 31 decembrom 2005;

  Siva Crit'Air (5) nalepka za vozila Euro 2, registrirana med 1. januarjem 1997 in 31 decembrom 2000.


Druga vozila zaradi visokih emisij niso uvrščena v nobeno od zgornjih kategorij in niso upravičena do Crit'Air nalepke. Če ni nobenega dodatnega obvestila, za ta vozila velja prepoved vstopa v ekološko zeleno cono od ponedeljka do petka, med 8. in 20. uro. Med slednja se uvrščajo:

  • vsa vozila registrirana pred 1. januarjem 1997 ,
  • vsa tovorna vozila <  3.5 tone, Euro 1 in 2, registrirana pred 1. oktobrom 2001 ,
  • vsi motorni dvokolesniki, trikolesniki in lahki štirikolesniki registrirani pred 1. junijem 2000,
  • vsa druga tovorna vozila in avtobusi registrirani pred 1. junijem 2001 .

 

Nakup nalepke Crit'Air (7,32 EUR za države EU) je možen preko spleta na https://certificat-air.gouv.fr/en/demande, v katerega vpišete registrsko številko vozila, datum prve registracije, tip goriva, evro standard, vrsto vozila,  namen uporabe (zasebne ali gospodarske namene), osebne podatke o vozniku oziroma podjetju, priložite kopijo prometnega dovoljenja, izvedete plačilo in končate nakup. Crit'Air nalepka je poslana na naslov imetnika prometnega dovoljenja, zato je potrebno nakup načrtovati vnaprej.

Če se vozite brez nalepke Crit'Air, vas v Franciji lahko doleti kazen od 68 do 135 evrov.

Za sprotne informacije in obvestila je priporočljiva uporaba brezplačne mobilne aplikacije Green-Zones App (za android in iOS).

Vse informacije so sicer na voljo v več jezikih na spletnem mestu: https://certificat-air.gouv.fr/en/.