Veleposlaništvo RS Pariz /Gospodarske zadeve /Informacije za napotene delavce v Franciji /

POGOJI ZA NAPOTENE DELAVCE V FRANCIJI

Pogoji za napotene delavce so predstavljeni na uradnih spletnih straneh francoskih organov Service Public.

Prilagamo neuraden prevod bistvenih delov pogojev za napotene delavce z navedene spletne strani. Priporočamo, da pred začetkom dela vedno preverite ažurirane spletne strani pristojnih francoskih institucij, katerih spletne strani navajamo, saj je navedena informacija splošne narave.  

Za tuja transportna podjetja, ki opravljajo prevoze v Franciji, so dodatna pojasnila glede   obrazcev, odgovorov na pogosta vprašanja, minimalne plače ter pravil glede počitka dostopna tukaj.

Ključne spremembe v  letu 2017

1/ Po novem mora tuje podjetje, ki opravlja storitve v Franciji, ne glede na vrsto dela, imenovati svojega zastopnika v Franciji.

2/ Napotene delavce je potrebno ne glede na vrsto dela pred odhodom prijaviti preko enotne spletne strani t.i. SIPSI za elektronsko prijavo vseh napotenih delavcev.
Več o SIPSI in novemu načinu prijave je pojasnjeno: www.sipsi.travail.gouv.fr

3/ Vsi napoteni delavci morajo imeti pri sebi obvezno tudi obrazec zdravstvenega zavarovanja A1, ki služi kot dokaz o izplačevanju socialnih in zdravstvenih prispevkov, sicer so lahko sankcionirani.

4/ Potrebno je spoštovanje minimalne bruto plače v Franciji (t.i. SMIC).
Za leto 2019 je najnižja bruto plača naslednja (link:  http://www.smic-horaire.com/)

Najnižja garantirana dnevna bruto plača                              7 ur dela

70,21  

Najnižja garantirana mesečna bruto plača                  35-urni delavnik

1.521,22 €

Najnižja garantirana letna bruto plača

18 254,60

Minimalna bruto urna postavka

10,03

5/ Na področju gradbeništva je  z 22. marcem 2017 stopila v veljavo nova zakonodaja, ki za vse delavce v gradbeništvu predvideva obvezno profesionalno identifikacijsko izkaznico. Izkaznica bo vsebovala  podatke o delavcu in delodajalcu, delavec na gradbišču pa jo bo moral imeti ves čas pri sebi. Naročiti jo mora podjetje, ki je uporabnik oziroma naročnik storitev v Franciji. Povezava: https://www.cartebtp.fr/

6) Uvedba okoljskih vinjet CRIT'Air v večjih francoskih mestih:
Za vožnjo z vsemi vozili v Parizu in postopno tudi v nekaterih drugih mestih, razglašenih za cone omejenega prometa, so obvezne okoljske vinjete CRIT'Air (od 1. julija 2017 dalje globe), ki jo je potrebno naročiti (4,80 EUR za tuja vozila) vnaprej preko uradne spletne  strani https://www.certificat-air.gouv.fr/en/. Vinjete lahko naročijo imetniki gospodarskih vozil izdelanih po septembru 1997 in tovornih vozil izdelanih po septembru 2001 (več o kategorijah tukaj). Več o tem tudi v tej informaciji.