Veleposlaništvo RS Pariz /Napovednik /
07.07.2015  

Premier Cerar v sredo v Parizu

Premier Miro Cerar  bo v spremstvu zunanjega ministra Karla Erjavca v sredo na delovnem obisku v Parizu, kjer se bo sestal s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom in predsednikom vlade Manuelom Vallsom, nagovoril pa bo tudi Svet Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj. V ospredju pogovorov bo poleg dvostranskih odnosov grška kriza, ki se je z nedeljskim referendumskim "ne" še močneje zaostrila.
 
Predsednik slovenske vlade bo v Parizu na vabilo francoskega premiera Manuela Vallsa, s katerim se bo sestal v sredo popoldne. Dopoldne bo najprej nagovoril komisijo za zunanje zadeve francoskega parlamenta oziroma nacionalne skupščine, nato pa se bo na delovnem kosilu sestal s francoskim državnim sekretarjem za evropske zadeve Harlemom Desirjem.

Popoldne se na Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) sestal z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio in nastopil na Svetu OECD, kjer bo predstavil slovenske ukrepe, ki se že izvajajo, in načrte za gospodarsko prenovo.

Predsednik vlade Cerar se bo po srečanju z gostiteljem, s premierjem Manuelom Vallsom, zvečer v Elizejski palači sestal še s francoskim predsednikom Hollandom.

Teme pogovorov  bodo poleg dvostranskega sodelovanja tudi pereče mednarodne teme kot so grška kriza, boj proti terorizmu ter soočanje z begunsko krizo v Sredozemlju.

Zunanji minister Erjavec v Francijo prihaja že v torek, saj  se bo v Parizu udeležil večernega sprejema ob dnevu državnosti.