Veleposlaništvo RS Pariz /Napovednik /
02.10.2014  

Slovenska pesniška turneja po Franciji – Štirje pesniki, štiri dni v štirih francoskih mestih

Založba Beletrina med 16. in 20. oktobrom 2014 organizira pesniško bralno turnejo štirih slovenskih pesnikov v štirih francoskih mestih: Parizu, Charlevillu, Lyonu in Grenoblu. Sodelujoči pesniki so Gorazd Kocijančič, Barbara Pogačnik, Aleš Šteger in Andrej Brvar. Ob tej priložnosti bo izšla tudi dvojezična brošura s prevodi njihovih pesmi v francoščini in slovenskimi originali.

Pesniška turneja se bo začela v Parizu, z branjem na Sorbonni, Salle des Actes (1, rue Victor Cousin, Paris) v četrtek, 16. oktobra ob 20. uri, ko bodo slovenski pesniki brali skupaj s francoskimi kolegi Emmanuelom Mosesom, Guyem Goffettom, Guillaumom Métayerjem in Michelom Deguyem, ki so bili leta 2013 udeleženci prevajalske delavnice v okviru festivala Dnevi poezije in vina na Ptuju. Dogodek, ki bo trajal do približno 21h30, je naslovljen "En traduisant, en écrivant : l'atelier franco-slovène de poésie".

Slovenski pesniki bodo pot nadaljevali v Charleville – Mézières, kjer bodo v okviru mednarodnega bienala poezije "Les Ailleurs“ nastopili v Médiathèque Voyelle v soboto, 18. oktobra ob 20. uri. Slovenskim pesnikom se bo pridružila tudi Mateja Bizjak Petit (Hiša slovenske poezije v Franciji), slovenska pesnica ter direktorica kulturnega centra v mestu Tinqueux.

V nedeljo, 19. oktobra sledi nastop v Lyonu, ob 17. uri v Le Cabaret poétique, skupaj z Matejo Bizjak Petit in francoskimi pesniki.

V ponedeljek, 20. oktobra bodo obiskali Grenoble, kjer bodo imeli najprej srečanje na univerzi, nato pa še večerno branje v Hiši poezije Rhone-Alpes.

Guillaume Métayer in Mateja Bizjak Petit pomagata pri organizaciji pesniške turneje, finančno pa je turnejo podprla Javna agencija za knjigo RS.

Več o pesnikih in njihovi poeziji (v francoščini)

Več o turneji