Veleposlaništvo RS Pariz /Konzularne informacije /Izguba/odtujitev potnega lista ali osebne izkaznice /

Informacije o tem kaj storiti, če ste izgubili ali so vam ukradli potni list ali osebno izkaznico

Če se kot slovenski državljan v Franciji nahajate začasno, npr. kot turist, poslovno idr., in ste pogrešili, izgubili ali so vam ukradli vaš potni list ali osebno izkaznico, se obrnite na naše veleposlaništvo, kjer vam lahko izdamo začasni potni list za vrnitev.

Pred postopkom izdaje začasnega potnega lista je potrebno izgubo, pogrešitev ali tatvino prijaviti na lokalni policijski postaji, ki vam izda potrdilo o prijavi izgube ali kraje.

Za potni list za vrnitev je potrebno na veleposlaništvu poleg omenjenga originalnega potrdila policije o prijavi izgube oz. kraje dokumenta, predložiti tudi fotografijo in plačati konzularno takso v višini 19 €.

Veleposlaništvo pred izdajo potnega lista za vrnitev izvede identifikacijo osebe. Priporočamo vam, da si pred odhodom v tujino priskrbite overjeno fotokopijo potnega lista oziroma osebne izkaznice (katero hranite ločeno od originalnega dokumenta), saj bo postopek ugotavljanja identitete na veleposlaništvu neprimerno hitrejši. 

Potni list za vrnitev je namenjen vrnitvi v Slovenijo oz. državo stalnega ali začasnega bivališča in je časovno omejen za termin  in pot potovanja domov, ki ju boste navedli. 

V kolikor bo vaš primer zahtevnejši, boste morali morda spremeniti svoj potovalni načrt oz. datum vrnitve domov.

Izven delovnega časa, med vikendi in dela prostimi dnevi za nujne primere kontaktirajte dežurno mobilno št. 00 33 6 30 52 83 21 .