Veleposlaništvo RS Pariz /Slovenija: Ali ste vedeli, da… /

Ali ste vedeli, da...

Foto: STO/Kladnik
Foto: STO/Kladnik
Foto: STO/Kunaver
Foto: Kladnik
Foto: STO/Mladenovic
Foto: STO/Bobo
Foto: STO/Pivka
Foto: Kobilarna Lipica
Foto: STO/Skok
Foto: STO/Arhiv Postojnske jame
Foto: STO/Bajzelj
Foto: STO/Fevzar
 • v Sloveniji raste najstarejša vinska trta na svetu?
 • so slovenski maturantje odplesali največjo sinhrono četvorko na svetu in se s tem vpisali tudi v Guinnessovo knjigo rekordov?
 • da drži Guinnessov rekord v najdaljši samostojni ženski vožnji z motorjem Slovenka Benka Pulko, popotnica, ki je z motorjem v 2000 dneh prepotovala 7 celin in prevozila več kot 180.000 kilometrov?
 • je daleč najuspešnejša slovenska glasbena skupina Ansambel bratov Avsenik, ki je prodal kar 31 milijonov plošč, drži pa tudi svetovni rekord v neprekinjenem muziciranju - več kot 300 večerov zapored? Brata Avsenik sta tudi največkrat izvajana evropska skladatelja!
 • v Sloveniji že od ustanovitve leta 1580 deluje svetovno znana kobilarna Lipica, ki slovi po vzgoji skoraj že aristokratskih Lipicancev? Značilnost odraslega lipicanca sta predvsem njegova bela barva in pa skoraj neverjetno lahkotna sposobnost učenja.
 • da je Slovenija dežela številnih jam? Največja jama v Sloveniji je z 20 km rovov Postojnska jama, najgloblja je jama Čehi 2, ki sega 1502 m globoko, najbolj strma jama Vrtoglavica, katere enotno brezno pada kar 643 m in je najbolj globoko enotno vhodno brezno na svetu! Škocjanske jame pa so se zaradi svoje naravne lepote uvrstile tudi na seznam naravne in kulturne dediščine UNESCA.
 • je slovenski ultra-maratonski plavalec Martin Strel preplaval celoten Mississippi? Dolžina njegovega plavanja je znašala rekordnih 3797 km, ki jih je zmogel v 68 dneh.
 • več kot 56% površine Slovenije pokriva gozd, kar jo uvršča med tri najbolj gozdnate države v Evropi?
 • je slovenski matematik baron Jurij Vega leta 1783 na Dunaju izdal logaritmovnik srednje velikosti preračunan na sedem decimalk, ki je po kakovosti in obširnosti presegal vse dotedanje logaritemske tabele? Ta in vsi njegovi kasnejši logaritmovniki so bili prevedeni v skoraj vse svetovne jezike in so se uporabljali po celem svetu vse do izuma elektronskega izračunavanja logaritmov.
 • je ena največjih slovenskih kraških znamenitosti Cerkniško presihajoče jezero. Spomladi in v jeseni, ko se jezero napolni, lahko njegova površina znaša tudi do 38 km2, s čimer postane največje slovensko jezero.
 • je med prvo svetovno vojno preko slovenskega ozemlja potekala pomembna frontna linija imenovana Soška fronta? Na soški fronti so se proti Italijanom na Avstro-ogrski strani borile enote številnih narodov Balkana in srednje ter vzhodne Evrope!
 • ima Slovenija najvišji klif na Jadranu? Na Strunjanskem polotoku se od obale Jadranskega morja do vrha dviga kar 80 m visoka, skoraj prepadna flišna stena.
 • je slovenska obmejna planota Kras dala ime kraškemu svetu in kraškim pojavom širom sveta? Kraška planota se dokaj strmo dviga nad okoliško pokrajino, na njej pa najdemo vse najznačilnejše kraške posebnosti: podzemne jame, vrtače, vodni ponori itd. Kraška planota je tudi eno najstarejših poselitvenih območij v Sloveniji.
 • je najvišja gora v Sloveniji Triglav? S Svojimi 2864 m kraljuje nad Slovenijo in je že od nekdaj eden največjih simbolov slovenstva.
 • so Slovenci narod smučarjev? Prebivalci majhnega kraja Bloke so že pred davnimi časi izumili svoj model smuči. Vsako leto so v Sloveniji tudi znamenite tekme svetovnega pokala: ženski slalom za zlato lisico, moški slalom v Kranjski gori in tekma v smučarskih poletih v Planici.
 • je bila prva slovenska knjiga Katekizem napisana leta 1550? V obdobju reformacije jo je napisal protestantski duhovnik Primož Trubar, ki se šteje za začetnika slovenskega knjižnega jezika.
 • čeprav površina Slovenije predstavlja manj kot 0.004% celotne Zemljine površine in Slovenci predstavljamo le 0.033% človeštva, v Sloveniji živi kar 1% vseh znanih živečih vrst živih bitij na Zemlji in več kot 2 % celinskih vrst ali, zapisano drugače, vsaj vsaka stota znana vrsta vseh današnjih živih bitij in vsaj vsaka petdeseta celinska vrsta. Tako veliko število vrst na tako majhnem prostoru uvršča Slovenijo med naravno najbogatejša območja Evrope in celo sveta.
 • so Brižinski spomeniki najstarejši ohranjeni zapis slovenščine in tudi najstarejši ohranjen zapis kakšnega slovanskega jezika? To so tri obredna besedila z versko vsebino, ki so nastala okoli leta 1000. Hranijo jih Bavarskem muzeju v Munchnu, leta 2004 pa so bili izjemoma predstavljeni tudi v Sloveniji.
 • je Slovenska filharmonija, ustanovljena leta 1701 kot Academia Philharmonicorum, ena izmed najstarejših glasbenih ustanov v Evropi? Njeni častni člani so bili mnogi znani skladatelji kot so Haydn, Beethoven in Brahms, Gustav Mahler pa je bil v letih 1881/82 celo dirigent njenega orkestra!
 • so Sečoveljske soline zaradi svoje izjemne bogate naravne in kulturne dediščine uvrščene kot edino od Slovenskih mokrišč na seznam UNESCA kot mokrišče mednarodnega pomena? Danes deluje le še manjši del solin, v opuščenem delu solin pa najdemo bogato zakladnico rastlinskega in živalskega sveta, med drugim etruščansko rovko, ki je najmanjši sesalec na svetu!
 • se je skladatelj in veliki mojster violine Guiseppe Tartini rodil leta 1692 v Piranu?
 • sta slovenska alpinista Andrej in Marija Štremfelj prvi zakonski par, ki je osvojil Everest? Na najvišji vrh sveta sta skupaj stopila 7. oktobra 1990.

Več: E-uprava - O Sloveniji