Veleposlaništvo RS Pariz /Mednarodna organizacija za Frankofonijo /

Mednarodna organizacija za frankofonijo

Mednarodna organizacija za Frankofonijo (OIF), je bila ustanovljena na Hanoiskem vrhu predsednikov držav in vlad 1997. Trenutno ima 54 članic (držav in vlad), 23 opazovalk ter 3 pridruženih članic. Slovenija ima status opazovalke od vrha v Monctonu leta 1999 (omogoča ji navzočnost na vrhovih, na ministrskih zasedanjih ter na rednih zasedanjih Stalnega sveta za frankofonijo).


V času uradnega obiska 8. februarja 2011 v Parizu se je predsednik Vlade Borut Pahor srečal z generalnim sekretarjem Mednarodne organizacije za frankofonijo Abdou Dioufom. V letu 2011 odprti Hiši frankofonije v Parizu je predsednik Vlade Pahor v imenu Slovenije podaril Plečnikov stol.


 Foto: C. Bailleul

Slovenija se je leta 2013 udeležila ministrskega zasedanja OIF na ministrski ravni.  Zunanji minister Erjavec je ob robu ministrskega zasedanja  podpisal aneks k Memorandumu o izvajanju večletnega programa izobraževanja v francoskem jeziku v slovenski državi upravi. Tečajev francoščine se na podlagi omenjenega memoranduma letno udeležuje okoli 100 državnih uslužbencev. 

Slovenija in njena diplomatska predstavništva vsako leto aktivno sodelujejo v promocijskih, kulturnih in filmskih dogodkih, ki potekajo ob mednarodnem dnevu frankofonije, 20. marca.

OIF s svojo dejavnostjo podpira in razvija vrednote kot so mir, demokracija, človekove pravice, kulturna raznolikost, izobraževanje ter učenje francoščine kot orodje  za doseganje teh ciljev. OIF pomeni ne le povezovanje držav, ki delijo jezik, ampak delijo tudi skupne vrednote, načela in ideale.

Konec novembra 2014 je v Dakarju v Senegalu potekal Vrh OIF, na katerem so prvič v zgodovini organizacije izvolili žensko, nekdanjo guvernerko Kanade Michaëlle Jean. Jeanova je tudi prva kandidatka, ki ne prihaja iz afriške celine.

Slovenski frankofonski poslovni forum (FFA)

Ustanovljen je bil januarja 2004 in sodi v evropsko regijsko skupino. Njegovo poslanstvo temelji na razvoju ekonomske, industrijske in tehnološke menjave  znotraj gospodarskega (ekonomskega) frankofonskega univerzalnega prostora, izboljšanju ekonomskega sodelovanja med Slovenijo in državami, v katerih že obstajajo nacionalni komiteji (društva). FFA je namenjen podpiranju sodelovanja med slovenskimi podjetniki in podjetniki znotraj ekonomskega frankofonskega prostora, posredovanju gospodarskih informacij podjetnikom s strani mednarodnega izvršilnega organa FFA, organiziranju poslovnih forumov in izobraževalnih programov v sodelovanju z mednarodnim sekretariatom FFA in domačimi institucijami.